Leállítják a Szabadkai Rádió privatizációját

2007. február 9., 09:00 , 317. szám

A Szabadkai Rádió privatizációjának leállításáról állapodtak meg Belgrádban a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a szerb kormány képviselői - jelentették a délvidéki magyar médiumok.

Józsa László, a kisebbségi önkormányzat feladatait ellátó MNT elnöke és Pásztor Bálint, az MNT intézőbizottságának elnöke Slavomir Vuleticcsel, a gazdasági miniszter privatizációs ügyekért felelős helyettesével tárgyalt, aki ígéretet tett rá, hogy felfüggesztik a rádió magánosításáról hozott decemberi kormánydöntés végrehajtását.

Másfél hete az MNT intézőbizottsága és tájékoztatási bizottsága közös határozatban sürgette a privatizáció azonnali leállítását. Ellenkező esetben a szabadkai önkormányzattól más tulajdonos kezébe kerülő rádiónak újból frekvenciáért kellene folyamodnia, s az érvényben lévő műsorszórási törvény alapján csak egyet kaphatna. Ez azt jelentené, hogy a ma két frekvencián, szerbül és magyarul is huszonnégy órán keresztül sugárzó adón megszűnne a 24 órás magyar adás.

A szerb gazdasági minisztériumban megtartott találkozón az MNT képviselői rámutattak arra, hogy a szerb alkotmány értelmében nemzeti kisebbségektől nem vehető el semmilyen szerzett jog. (MTI/fideszfrakcio.hu)