2007. február 16.

2007. február 16., 09:00 , 318. szám

Vajhagyó vasárnap - Ádám kiűzetése a paradicsomból

A görög katolikus egyház liturgikus gyakorlata felkészíti az embert a nagyböjtre, amely különleges módon akarja megjeleníteni az ember Istentől való eltávolodásának tényét és visszatérésének a fontosságát, lehetőségeit. Egy tényt hordoz magában (a népi hagyományból eredő egyházi szóhasználatban inkább ismeretes) a húshagyó vasárnap: az ember bűne következtében messze került attól a léttől, amely az édenkerti állapot szentírási képében ölt valóságot. Az örök béke, nyugalom, szeretet, boldogulás érzése az ember legalapvetőbb belső vágyai közé tartozik, mely szinte beteljesítetlenül hajszol bennünket a végtelen cél elérésére.

Az ősszülők kiűzetése a paradicsomból minden kor embere számára a bűn következményét tükrözi. Elveszítettünk valamit, ami a sajátunk volt, ami nekünk készült. Minden bűnnel tönkreteszünk egy-egy képet, élvezhetetlenné teszünk egy-egy emberi érzést, amire vágyunk. S ez még akkor is így van, ha találunk megfelelő magyarázatot a bűneinkre, ha meg tudjuk indokolni azt. Ebben az ember retorikailag és szellemiekben zsenialitásokra képes. Még fokozottabb rombolást eredményez a bűn, ha egy nép, nemzet szellemiségét, lelkiségét formáló egyének, vezetők követik el és magyarázzák azt.

Ádám kiűzetett a paradicsomból és szemlélője lett annak a világnak, amelyet többé csak homályosan és az emlékeiben lát. Amit tönkretesz egy ember vagy egy nép, az nosztalgikus valósággá válik. Szomorú igazság népünk Himnusza, mely egyszerre mutatja a "Kárpát szent bércé"-ről látható édenkertet és a "bűneink miatt" haragra gyúlt isteni "keblet", s annak egyes történelmi időszakban rendre megérkező következményeit.

Isten akaratának, törvényének a megtanulásával és hosszú önneveléssel tud az ember és a közösség újjáéledni, újjászerveződni és szellemileg, lelkileg és gazdaságilag megerősödni. Az egyén számára itt a nagyböjt, a hosszú önnevelési ideje. Nemzetünk számára vajon mikor kezdődik el végre a megtérés ideje?

Marosi István