Gémesi Ferenc Kárpátalján

Újjászerveződő magyar–magyar kapcsolatok

2007. február 16., 09:00 , 318. szám
Tárgyalás a KMKSZ ungvári székházában

Kárpátalján folytatott megbeszéléseket február 7-én Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

A politikus látogatása során találkozott a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőivel, tárgyalt a történelmi egyházak és a meghatározó kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek képviselőivel, valamint felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát. A megbeszélések célja a helyi magyarságot leginkább foglalkoztató kérdések feltérképezése, a Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök, Viktor Juscsenko államfő és Olekszandr Moroz házelnök közeljövőben esedékes magyarországi látogatására való felkészülés volt.

A megbeszéléseket követő beregszászi sajtótájékoztatón Gémesi Ferenc emlékeztetett, hogy Kárpátalja, a kárpátaljai magyarság kiemeltként szerepel a magyar kormány nemzetpolitikájában. Rámutatott: "Amellett, hogy számba vettük a hagyományos támogatások, az oktatás, a kultúra kérdéseit, az egyházi ügyeket, azt láttam, hogy nagyon komoly érdeklődés van aziránt, hogyan lehet a térségfejlesztésbe, a gazdaságfejlesztésbe bekapcsolódni, hogyan lehet a magyarlakta régiókat, településeket fejleszteni."

Az Oleg Havasi kormányzónál tett látogatása kapcsán Gémesi Ferenc kiemelte, hogy a regionális gazdasági és együttműködési kérdéseken túl szóba került az egyházi dokumentumok és ingatlanok visszaszolgáltatása is. Gémesi Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: "Azt kértük a történelmi magyar egyházaktól, hogy állítsák össze a maguk listáit, küldjék el az ukrán illetékeseknek, s velünk is ismertessék meg azokat, hogy segíteni tudjunk ezekben a kérdésekben."

Az államtitkár mindenkit biztosított afelől, hogy a magyar kormányzat minden lehetséges fórumon igyekszik sürgetni a magyar érettségizés zavartalan jövőjének biztosítását. "Még ha az új vizsgaközpontok próbaüzemben működnek is idén, jó lenne mielőbb megoldást találni az anyanyelvi felvételizés kérdésére" – mondta a politikus, pozitív fejleményként értékelve, hogy Havasi kormányzó is megkereste az ukrán oktatási minisztert a vizsgaközpontok ügyében.

Újságírói kérdésre válaszolva Gémesi Ferenc rámutatott, hogy mindazon régiókban, ahol több magyar szervezet működik, meghatározó fontosságú lenne az érdekérvényesítés szempontjából, hogy legalább az alapkérdésekben egyetértés alakuljon ki. "Azt kértem mindkét (kárpátaljai – a szerk.) szervezet vezetőjétől, hogy legalább az ebben az időszakban meghatározó támogatási formát jelentő Szülőföld Alap prioritásainak meghatározása tekintetében szülessen egyetértés. Azt remélem, hogy a Szülőföld Alap új politikai szintű testülete, a regionális egyeztető fórum február 23-i alakuló üléséig talán születik egy egységes prioritáslista, amely segíthet számunkra eligazodni abban, hogy melyek legyenek a főbb pályáztatandó témák" – mondta egyebek mellett.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatása kapcsán az államtitkár jelezte: a főiskola az elképzelések szerint bekerülne a nemzeti jelentőségű intézmények és programok körébe.

Az államtitkári látogatást értékelve Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetég elnöke lapunknak elmondta: "Eszmét tudtunk cserélni valamennyi fontos kérdésben a magyar kormányzat most formálódó támogatáspolitikájával és viszonyrendszerével kapcsolatban. Ezekben a kérdésekben várhatóan néhány napon belül megszülethetnek a legfontosabb döntések, így fontos, hogy megindulhatott azok előkészítése. Az eredményt egyelőre ne kiabáljuk el. Nemsokára ülésezni fog a Szülőföld Alap illetékes testülete, meghatározzák a támogatási prioritásokat, kiírják a pályázatokat, megkötik a szerződéseket a nemzeti projektekkel kapcsolatban. Ezt követően lehet majd véglegesen és egyértelműen nyilatkozni a magyar kormányzat új magyarságpolitikájáról."