"Seprik az utcát...?"

Szemét-ügyeink

2007. február 16., 09:00 , 318. szám

Olvasóink nap mint nap szemtanúi lehetnek, mennyire nem törődnek az emberek azzal, hogy környezetüket ne szemeteljék össze. A nemtörődömség néhány helyen határtalan, ám akadnak üdítő kivételek is.

Lapunk néhány magánszemélyt megkeresve érdeklődött az iránt, hogyan vélekednek az emberek arról, hogy milyen a szeméthelyzet azokon a kárpátaljai településeken, ahol élnek, dolgoznak. Körkérdést intéztünk hozzájuk, melynek az volt a lényege, hogy mondják el, mit tapasztaltak környezetükben szemetelés, szeméthordás és -takarítás szempontjából, tiszta-e vagy sem az életterük.

Benedek Imre (Aknaszlatina): Nálunk megoldódik a szemétkérdés. Az utóbbi évben javuló tendencia tapasztalható a településen. Stabil szemétlerakó helyet alakítottak ki, ahol a község által fizetett munkásokat alkalmaznak. Akivel szerződést kötnek, attól elhordják a szemetet. Maradtak ugyan még felszámolatlan illegális lerakóhelyek, de ezeket fokozatosan eltüntetik.

Bányász Erzsébet (Técső): Teli van szeméttel a város, borzasztó a helyzet. A központban egyetlen szemétkosár sincs elhelyezve, s mivel nincs hova dobni, a szemét a földre kerül. Az utcán nem lehet közlekedni, mert egy-egy lerakóhelyre tíz utca hordja össze a háztartásban összegyűlt hulladékot, s mivel a konténerbe már nem fér, a mellétett "csomagokat" a kutyák széthúzzák. Rengeteg illegális szemétlerakó van, s az emberek nem törődnek azzal, ha rájuk szólnak. A polgármester megígérte, hogy megoldja a helyzetet, többek között fedeles konténerek kihelyezését is kilátásba helyezte.

Czébely Lajos (Visk):Ebben a témában pozitív változás tapasztalható nálunk. Utcagyűléseket tartottak, s megszervezték a szeméthordást. Minden második héten, pénteki napon viszik el a hulladékot, utcától függően. Ezért öt hrivnyát kell fizetni havonta. Az új polgármester hozzáállásának is köszönhető ez. Tervezik egy új szemétlerakó kialakítását is, mert a régi már nem képes többet befogadni. A piac környéke azonban elég szemetes, s gyakran előfordul, hogy máshonnan a település határába hozzák a hulladékot. Ez ellen mást nem lehet tenni, mint figyelni, tetten érni, s megbírságolni a szemetelőket. Véleményem szerint azonban addig, amíg az emberek nem szokták meg azt, hogy ne szemeteljenek, hiába szólnának rájuk, nem változna semmi.

Kész Barnabás (Salánk):Falunkban megszűnt a szemétprobléma. A tavalyi év októberétől egy ukrán-magyar-osztrák cég vállalta az elszállítást, először hét hrivnya ötven kopijkáért, újévtől ez kilenc hrivnyára emelkedett. Mindenki igényelhet konténereket, amelyeket hetente ürítenek. Folyamatosak az igénylések, már ötszáz fölött jár a számuk. A szemetet egyébként Sáradra viszik, ott semmisítik meg. Közösségi munkával felszámolták az illegális lerakatokat, az erőgépeket a polgármester fizette.

Gálocsi Éva (Munkács): Nem nevezném tisztának a várost, legfeljebb a belvárost többé-kevésbé. A kitett, gyakran sérült kukákat a kutyák reggelre felborítják, széthordják. Ezt ugyan feltakarítják, de nem elég korán ahhoz, hogy ne legyen zavaró. A piac, az állomások környéke napközben is elszomorító. S amíg a polgárok magatartás-kultúrája ezen a szinten marad, a helyzet nem is változhat.

Babilja Mária (Ungvár):Piszkos, nagyon piszkos a város. Tele van szeméttel minden, az utcák koszosak, el vannak hanyagolva. A kirakott kukákat nem ürítik ki mindig időben, bár havonta öt hrivnyát kérnek érte személyenként. Az új polgármester nem törődik ezzel, de a lakosok is hibásak.

Halász József (Csap): Tiszta a város, rendesen hordják a szemetet. A tömbházak környéke viszont problémás. Az itt élők szemetét a környék kutyái szétmarcangolják, de az embereket sem érdekli a környezetük tisztasága. Az illegális szeméttelepeket felszámolták, főleg a Tisza-töltés túloldalán voltak ezek. Ma már nem hordja oda senki a hulladékot, aki mégis megpróbálja, azt figyelmeztetik.

Kádár Klára (Beregszász): Nagyon piszkos az egész város, amiről nemcsak a vezetőség tehet, hanem az egész lakosság. Ha nincs kuka a közelben, leöntik, ledobálják a földre a szemetet, s az ott hever az utcán. A piac mögötti utca pedig a város szégyene. sajnos, nagyon sokan szemetelnek, rendetlenek, szemtelenek, ez az igazság. A megoldás az lenne, ha komolyan megbüntetnék a szemetelőket. Egyébként minden ház kapott kukát, amit reggel kiteszünk, s rendszeresen kiürítik.

Váradi Erzsébet (Beregszász): A tereken meg a sétálóutcákban már tisztaság van, de a mellékutcákban nem. Nemcsak a szemét okoz itt problémát, hanem az is, hogy egyes utcáknak nincs lefolyása, s eső után bokáig járunk a sárban. Nagyon kellenének a konténerek, ahova belerakhatnák az emberek a szemetüket.

Géczi Csaba (Beregszász): Beregszász nagyon szemetes város lett. Csak végig kell menni például a Sevcsenko utcán, s látni lehet, hogy mindent beborít a szemét. A Vérke is rettentően szennyezett, s a városban a legnagyobb bajt a por okozza, mert nincs elég fa. Nincs elég kuka a városban, az emberek oda szemetelnek, ahova tudnak. Talán az lenne a megoldás, ha nálunk is bevezetnék a szelektív hulladékgyűjtést.

A kapott válaszokból meglehetősen vegyes kép alakul ki: az egyes településeken, sőt egy-egy helységen belül is változó lehet a helyzet. De annyit mindenképpen elmondhatunk: saját környezete tisztaságáért minden ember felelős, s ott van rend és tisztaság, ahol a vezetőség is, a lakosság is gazdaként viszonyul a kérdéshez.

-snicer-