A jelenleg hatályos törvény az irányadó

Kedvezménytörvény

2007. február 23., 09:00 , 319. szám

Dr. Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgató asszonya 2007. február 13-án fogadta a határon túli magyar régiók információs irodáinak képviselőit.

A megbeszélésen tájékoztatta a résztvevőket a Szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény, közismertebb nevén a kedvezménytörvény tervezett módosításáról. A főigazgató asszony elmondta, hogy tervezett módosítás a kedvezménytörvény által a szomszédos államokban élő magyaroknak jelenleg is biztosított kedvezmények tartalmát nem érinti, csupán technikai jellegű. A módosítás célja a Magyar igazolványok és a Magyar hozzátartozói igazolványok érvényességének meghosszabbítása határozatlan ideig (vagyis a jogosult élete végéig, illetve a jogosultság fennállásáig) az igazolványok cseréje nélkül. Valamint, hogy a kedvezmények igénybevételének bejegyzésére szolgáló mellékletek betelte után is igénybe vehetők legyenek az utazási-, pedagógus- és diákkedvezmények, az igazolványok cseréje nélkül.

A résztvevők tájékoztatást kaptak arról is, hogy a törvénymódosítás életbe lépéséig a jelenleg hatályos törvény rendelkezései az irányadóak.

A főigazgató asszony ismertette a megújuló nemzetpolitika jegyében az együttműködés új lehetőségeit, és tájékoztatta az irodákat a 2007. évi feladataikról. Kérte, hogy az irodák készítsenek tervet a jövőben ellátandó feladatokról, és nyújtsák be azt a főosztálynak megvalósíthatósági tervvel együtt.