Robogóra fel...

2007. február 23., 09:00 , 319. szám
A lányok körében is népszerű

Az utóbbi időben megnőtt Kárpátalja útjain azok száma, akik valamilyen kismotorkerékpáron, robogón közlekednek. Újra divattá vált ez a közlekedési mód, hiszen gyorsabb és kényelmesebb a kerékpárnál, s nem mellékesen néhány ember szemében még mindig státusszimbólum a motorozás.

Olyan járművel közlekedni, amit nem kell emberi erővel meghajtani, mindig, minden korszakban különleges érzés volt. A szovjet éra ideje alatt a fiatal fiúk, serdülő ifjoncok addig rágták szüleik fülét, amíg azok beadva a derekukat, megvették az akkor kapható kismotort, elterjedtebb nevén a "dongót". Előfordult olyan eset is, hogy a motorra áhítozó személy megkereste kívánsága tárgyára a szükséges összeget, s önerőből vásárolta meg azt. Később már komolyabb motorkerékpárokra cserélték le a motorral ellátott "drótszamarakat", hiszen mégsem járhatott "dongóval" udvarolni a szépreményű ifjú. A rendszerváltás után új szelek kezdtek fújdogálni, s a nyugati országok felé való nyitás nem hagyhatta ki a kismotorpiacot sem. Egyre többen vásároltak és vásárolnak robogót, ki-ki a saját céljait szem előtt tartva.

Jelenleg Beregszászban egyetlen szaküzletet talált e sorok írója, ahol kizárólag robogók értékesítésével foglalkoznak. Ebben a kereskedelmi egységben széles kínálat várja azokat, akiknek a szíve vágyát egy kismotor képezi. Különböző típusok találhatók meg itt, s attól függően, hogy mi a kedves vásárló igénye, a kínálatból kedvére válogathat. Az árak eléggé borsosak, s nem egy minimálbérért dolgozó ember pénztárcájához vannak szabva. Egyes robogók majd 2000 amerikai dollárba kerülnek, persze ezek a legdrágábbak. Felszereltségtől, mérettől függően változnak az árak: láthatunk 1750, 1650, 1450 dollárba kerülő gépeket is, de található a kínálatban kilencszáz-hatszáz dolláros is. Választható egy- vagy kétszemélyes, dupla vagy szimpla lámpával felszerelt típus, a vásárló tetszése szerint. Aki a száguldás szerelmese, az nem biztos, hogy jól jár egy robogóval, hiszen ezek a gépek maximális sebessége 60-90 km/ó.

A robogóvásárlás fontos eleme a garancia. A fentebb említett beregszászi szaküzlet háromtól hat hónapig terjedő időszakra vállal kezességet az általa forgalmazott kismotorokra. Ha az eladott termék ebben az időszakban meghibásodik, természetesen nem a tulajdonos hibájából, akkor a forgalmazók kijavíttatják a hibát, esetleg kicserélik a működésképtelen járművet.

A robogóval közlekedni nem nagy kihívás ugyan, ám ez nagyban függ attól is, milyen "hajtóanyaggal" működik a gépjármű. Választhatunk a benzinnel vagy az elektromos árammal működő típusok között. A benzines változat mellett az szól, hogy azzal sokkal nagyobb távolságot tudunk megtenni, hiszen ha ki is fogyna az üzemanyag a járműből, a töltőállomásokon rögtön feltankolhatjuk. A elektromos árammal működő típus ezzel szemben környezetbarát, hiszen nem szennyezi a levegőt kipufogógázzal.

A megvásárolt gépjárművet a rendőrségen be kell regisztráltatni, amit csak olyan személy nevére lehet, aki Ukrajna törvényei szerint jogosult arra, hogy közlekedjen. Egy robogó elkormányzásához azonban nem szükséges jogosítvány, hiszen ezeknek a gépjárműveknek a motortérfogata nem éri el az 50 köbcentimétert, vagyis a hatályban lévő törvények értelmében nincs szükség még az A-kategóriára sem. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem az használja a robogót, akinek a nevére be van regisztrálva, hanem annak egy kiskorú rokona. Ezek a gyerekek gyakran felelőtlenül közlekednek, s nemritkán okoznak balesetet, mivel nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal. Elismerendő tény viszont az is, hogy nem ők alkotják a robogót használók többségét, de nem lehet azt letagadni, hogy útjainkon egyre több a 11-12-13 éves gyermek, akik vígan motoroznak egyik faluból a másikba, hiszen muszáj megmutatni mindenkinek a születésnapra kapott ajándékot.

Robogóval közlekedni élmény - állítják azok, akik kipróbálták. Viszonylag gyors, kényelmes, csendes, bár az időjárástól is nagyban függ az, hogy mennyire élvezetes. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy nincs veszélyesebb egy, a csúcsforgalomban az autók között lavírozó felelőtlen robogósnál.

-snicer-