Turistaparadicsommá tennék Erdély kastélyaitú

2007. február 23., 09:00 , 319. szám

Jelentősen változtathat a romániai gazdagok listáján az egykori főnemesek leszármazottainak kárpótlása, akik nagy múltú kastélyokat és erdőterületeket kapnak vissza, tudta meg az mfor.hu. Bár a birtokok értéke hatalmas, arra is vigyázni kell, nehogy "koldusbotra" juttassák az örökösöket.

Egyes becslések szerint csak a kastélyok visszaadása 35 milliárd euróval rövidíti meg a román államot. "Valóban jelentősen gyarapodik a kastélyokat visszaszerzők vagyona, de az ingatlanok fenntartási költségei igen magasak, s a restaurálás is elkerülhetetlen" - mondta el a lapnak Ugron Zoltán. Az erdélyi történelmi családokat tömörítő Castellum Alapítvány alelnöke szerint a visszakapott erdőkből sem származik rövid távon kiugróan magas haszon, ugyanis a gazdálkodást szigorú szabályok kötik.

A leggazdagabb románok listájára felkerülő és politikusként is feltűnő Dimitrie Sturza herceg például több mint 40 ezer hektár erdőt vehetett birtokba, s a Mikes-grófok is több ezer hektárra várnak még. A vagyonelemek sok esetben igen nagyszámú örökös között oszlanak meg. Bánffy Miklós - részben Magyarországon élő - leszármazottjait például 30 ezer hektár erdő illeti meg a Maros mentén, ami több mint 200 örökös között oszlik meg. (m.for.hu)