A Fidesz támogatja Tőkés brüsszeli ambícióit

2007. március 2., 09:00 , 320. szám

A Fidesz támogatja Tőkés László indulását a romániai európai parlamenti választáson. A Királyhágó-melléki református püspökkel Orbán Viktor pártelnök a Parlamentben tárgyalt.

A Fidesz üdvözli, hogy Tőkés László egyéni jelöltként elindul a romániai európai parlamenti választáson - mondta Orbán Viktor. Ugyanakkor sajnálja, hogy az erdélyi politikai erőknek nem sikerült megállapodniuk az európai parlamenti választáson való közös részvételről. Az erdélyi magyarok érdeke azt kívánta volna, hogy a pártpolitikai önérdekeket félretéve, erős és egységes képviselete legyen az erdélyi magyaroknak az Unióban - tette hozzá.

Tőkés László azt mondta: mindent megpróbáltak egy közös, nemzeti lista összeállításáért, csak ezután döntött úgy, hogy egyéni jelöltként elindul a választáson. "Erdély egészét próbálom képviselni. Nem teszek különbséget az RMDSZ-tagok és az azon kívüliek között, egységes erdélyi magyar nemzeti közösségben és annak önrendelkezésében kell gondolkoznunk" - mondta.

Az RMDSZ elnöke, Markó Béla viszont kijelentette: szerinte Orbán Viktort nem tájékoztatták kellőképpen az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos erdélyi helyzetről, így valószínűleg nem tudta, hogy ha a Fidesz a megosztást támogatja, az erdélyi magyarság esetleg képviselet nélkül maradhat Brüsszelben. (radio.hu)