Nemzetközi konferencia

Turizmus

2007. március 2., 09:00 , 320. szám

A turisztika és a regionális fejlesztés szakértői tanácskoztak múlt pénteken Ungváron a kárpátaljai turizmus fellendítésének lehetőségeiről.

A regionális viszonylatban nagyszabású konferenciát az Ukrán-Magyar Regionális Fejlesztési Központ és a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal európai integrációs, külkereskedelmi és turisztikai főosztálya szervezte a magyar-szlovák-ukrán európai uniós határmenti együttműködési program keretében megvalósuló, egy Kárpátalja megyei turisztikai központ létrehozására irányuló közös projekt részeként. A Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében a házigazdák mellett magyar, szlovák, lengyel és román szakemberek tanácskoztak egy napon keresztül a kárpátaljai turizmus fejlesztésének új lehetőségeiről, útjairól, s a turizmusról általában is, mint a Kárpátok Eurorégió gazdaságának egyik legperspektivikusabb ágazatáról.

Brenzovics László, a megyei tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke a tanácskozás résztvevőit köszöntve rámutatott, hogy a turizmus jelenleg is prioritást élvező ágazata Kárpátalja gazdaságának. Mint hangsúlyozta, a történelem, a közös múlt összekapcsolja e térség országainak szomszédos régióit, s a turisztika valóban hatékony fejlesztése csak úgy valósulhat meg, ha a szomszédos térségek összefognak ennek érdekében.

A konferencia anyagai a tervek szerint a közeljövőben nyomtatásban is megjelennek, s a kiadvány tartalmazni fogja a szakembereknek a témával kapcsolatban elhangzott megjegyzéseit és javaslatait is.

szcs