Hogy boldoguljunk

2007. március 9., 09:00 , 321. szám

Manapság - az állami vállalatok számának csökkenése vagy korlátozott kapacitása miatt - gyarapodik a magánvállalkozók száma. Talán többen is lennének, ha tudnák a módját, ismernék a lehetőségeket, hogy mivel is jár egy vállalkozás elindítása. Nos, e sorok szerzőjének sikerült egy most induló ifjú vállalkozót szóra bírni, aki ugyan nem vállalta nevének publikálását, de készségesen nyilatkozott azokról a problémákról, nehézségekről, amelyekkel meg kellett küzdenie.

- Hogyan, honnan jött az ötlet, hogy vállalkozásba fogjon?

- A munkácsi piacon sétálva, amikor saját részre vásároltam, döbbentem rá arra, hogy talán Beregszászban is szükség lenne egy olyan helyre, ahol csempét, parkettát, laminált lapot lehetne beszerezni. Mivel a városban mindenki igyekszik európai típusúra átépíteni a házát, s ez nem romlandó áru, ezért úgy gondoltam, érdemes belevágni ebbe az üzletbe.

- Mi lesz a profilja a vállalkozásnak?

- A fent említett burkolóelemeket fogjuk árusítani széles választékban, például csempéből 140 fajtát kínálunk majd, mindezt családi vállalkozás formájában, mivel mindent a lehető legolcsóbban szeretnénk megvalósítani. Ez érvényes az árukészletünkre is, ugyanis minimális haszonnal kívánunk dolgozni. A kedves vevő kiválaszthatja majd az árumintákból a neki tetszőt, s egy bizonyos előleg kifizetése után mi leszállítjuk azt egy-két napon belül.

- Mi szükséges az induláshoz?

- Először az árubeszerzés és -beszállítás megszervezése az a lépés, amit el kellett végezni. Rengeteg utánajárással zajlik ez, hiszen a lehető legjobb megoldást kell megtalálni. Érdeklődtem az üzlettársammal Munkácson, Nagyszőlősön, Ungváron, amíg végül megtaláltam azt a partnert, aki beszerzési áron tudja biztosítani az árukészletet. Nagykereskedéseknél próbálkoztunk, ahol az üzletek menedzsereivel tárgyaltunk, akik készségesen álltak a rendelkezésünkre, olyannyira, hogy amit nem akartunk, azt is ránk akarták tukmálni.

- Milyen okiratokat kellett beszerezni ehhez az induló vállalkozáshoz?

- Először a vállalkozói engedélyt kellett kiváltani, amihez a személyi igazolvány fénymásolatát, az adószámot és egy kérvényt kellett benyújtani. Azután jöhet az üzlethelyiség kiválasztása. Ez a legnehezebb, hiszen nagyon aprólékosan kell megvizsgálni a lehetőségeket, hogy megtaláljuk a megfelelőt. Ha ez megvan, akkor a várossal kell szerződést kötni, amely egyelőre egy évre érvényes. Minden évben hoszszabbítani kell a szerződést, s ezért 350 hrivnyát fizettem.

- Mennyi időbe került mindez?

- Egy hónap volt csak az árubeszállítók kiválasztása, a szükséges okmányok kiváltása mindössze egy hétbe került.

- Mi a legfontosabb egy vállalkozás beindításánál?

- A pénz. Én és a társam saját tőkéből kezdtük, vagyis abból, amit eddig meg tudtunk takarítani, s úgy gondoltuk, ha belevágunk, jobban fogunk majd boldogulni az életben. Állami támogatást vagy banki hitelt nem igényeltünk, s nem is érdeklődtünk utána, mert az a véleményem, hogy csak magas kamattal kaphattunk volna, s nem győznénk fizetni a törlesztőrészleteket. Így is 270 hrivnya adót kell fizetni háromhavonta.

- Mit vár ettől az üzlettől a jövőben?

- Abban reménykedem, hogy még az idén megtérül a befektetett összeg, amit terjeszkedésre fordítanánk. A beregszászi járáson belül szeretnénk ezt megoldani, olyan falvakban, ahol van rá igény. Azt szeretném, hogy a nálunk vásárlók elégedetten, s ne keserű szájízzel távozzanak a megvásárolt árucikk kifizetése után; hogy úgy érezzék, azt kapták a pénzükért, amit szerettek volna, amivel szebbé, modernebbé tehetik az otthonukat.

snicer