Újraegyesítik az Ung-Tisza-Túr menti történelmi régiót

2007. március 9., 09:00 , 321. szám

Négy ország kistérségeinek kezdeményezésére közös, határon átnyúló fejlesztési régió alakult, melynek célja Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna határ menti területeinek összehangolt fejlesztése. Az új csoportosulás az Ung, a Tisza és a Túr vonzáskörzetének 216 települését foglalja magában.

"A közel 400 ezer lakost számláló történelmi régió kistérségei hasonló természeti adottságokkal rendelkeznek, hasonló gondokkal küzdenek. Ezért tartottuk fontosnak egy közös, nemzetközi jogi személyiséggel rendelkező társulás megalakítását" - hangsúlyozta a Túrterebesen tartott egyeztető ülésen Koczán Levente helyi polgármester az erdélyi Krónikának. Az Ung-Tisza-Túr Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (UTT Csoportosulás) alapítói helyi önkormányzatok, illetve kistérségi társulások.

Mivel az EU-s források többsége csak a három tagállam területén költhető el, az ukrajnai kistérségnek kevesebb támogatás jut. Hamarosan kiírják viszont az Unió új határai mentén a határon átívelő támogatásokat is, és ezekre közösen pályázhatnak majd az UTT tagszervezetei. A túristvándi székhelyű csoportosulás bírósági bejegyzése a négy érintett országban már megtörtént, és legkésőbb április végéig Brüsszelben is bejegyzett, nemzetközi jogi státussal rendelkező szervezetként működik majd. (STOP/Krónika/vajdasagma.info)