2007. március 16.

2007. március 16., 09:00 , 322. szám

Nincs középút!

Aki az Istentől van, hallja az Isten beszédeit; ti azért nem halljátok, mert nem az Istentől valók vagytok. Jn 8,47.

Mi szeretjük a középutakat. Szeretjük, mert a köztes út az igazából semmire sem kötelez. Nem mondom, hogy az egyik vagyok, mert nem vagyok az egyik, de azt sem mondom, hogy a másik vagyok, mert az sem vagyok. Jól kitalálta ezt a görög bölcs: válaszd az aranyközépet. Ott senkit sem zavarsz, senkinek sem vagy lekötelezettje, sehová sem tartozol.

De van-e egyáltalán középút?

Jézus fent idézett szavai egy kemény vita után hangzanak el. A korabeli zsidók büszkén emlegették, hogy ők Ábrahám utódai. Csakhogy Ábrahám hitt az Úrnak, s zsidók ahelyett, hogy hittek volna Jézusnak, meg akarták ölni. Jézus az ördögatyától származónak mondta őket. A Sátán az igazi atyjuk, aki embergyilkos volt kezdettől fogva. Ha Ábrahám igaz utódai, Isten igaz gyermekei lettek volna, hallgattak volna Jézusra.

Jézusnál nincs középút: valaki vagy az Isten gyermeke, vagy az ördögé. Nincs olyan, hogy nem vagyok Isten gyermeke, de az ördögének se mondanám magamat. Ha nem vagy az Istené, az ördögé vagy. De ha az Úré vagy, akkor nincs hatalma feletted az ördögnek.

Te kié vagy?

Jézus azért jött, hogy az ördög rabságából kimentsen. Az ördög nagy becsapása, ha azt gondolod, hogy köztes úton vagy. Az aranyközép az ördög felségterülete. Erről a területről hív át Jézus bennünket a maga területére, az Atya szerető és megbocsátó ölelésébe.

Hallod a hívását?

Ne késlekedj, jöjj át!

Ámen.

Szanyi György