Elhalasztották a romániai EP-választásokat

2007. március 16., 09:00 , 322. szám

Sürgősségi kormányrendelettel Romániában elhalasztották a május 13-ra tervezett európai parlamenti választásokat - így döntött a román kormányfő a kabinet hétfői ülésén, miután a kormánytagok nem tudtak megegyezni a kérdésben.

Az ülésen rövid ideig az eredeti időponthoz ragaszkodó Traian Basescu államelnök is ott volt, a döntést távozása után hozta meg Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. Tariceanu érvei szerint azért kell elhalasztani a választásokat, mert a jelekből ítélve ez most nem prioritás a romániai pártoknak. Jelenleg belpolitikai csaták dúlnak, az államelnök az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazást sürgeti, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szociáldemokrata Párt az államelnök menesztését szorgalmazza.

A választások időpontját a pártokkal való egyeztetéseken határozzák meg. Korábban közölték, hogy mind az EP-választásokon függetlenként indulni kívánó Tőkés László református püspök, mind az RMDSZ összegyűjtötte a választáson való induláshoz szükséges számú támogatói aláírást. (hirtv.hu/Kárpátalja)