Könyvtárosok konferenciája

2007. március 16., 09:00 , 322. szám

Kétnapos konferenciát szervezett a kárpátaljai magyar iskolai könyvtárosok számára a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a hétvégén Beregszászban. A konferencián megjelent mintegy félszáz könyvtárost a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Kollégiumának előadótermében a házigazdák és szervezők nevében Répási Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok Információs Egyesületének elnöke köszöntötte.

Ha a könyv és az olvasó találkozik, a jóslatokkal ellentétben talán mégsem omlik össze, hanem tovább él majd a Guttenberg-galaxis, s ebben meghatározó szerepe van a könyvtárosoknak - mutatott rá megnyitó beszédében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke. A könyvtárosok, a könyvtár jelentőségét hangsúlyozva az elnök asszony sajnálattal állapította meg, hogy a könyv hovatovább olyan értékké válik, amelyet sokan nem tudnak megszerezni, megvenni, ami tovább fokozza a közösségteremtő könyvtár s az ott dolgozó könyvtáros szerepét és felelősségét. Orosz Ildikó ebből a megnövekvő szerepből és felelősségből kiindulva kívánt erőt és egészséget a könyvtárosoknak, valamint munkahelyet, azaz működő könyvtárat, ahol a szakemberek betölthetik hivatásukat, s ezért a munkáért a megfelelő megbecsülésben részesülnek. A szónok hangoztatta ugyanakkor, hogy a sors ritkán kínál fel bármit is tálcán, meg kell dolgozni a sikerért, a lehetőségért.

Jubileumi konferencia az idei, hiszen immár ötéves a KMPSZ keretében megalakult Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok Információs Egyesülete - emlékeztetett bevezetőjében Gönczy Sándor. A KMPSZ Tankönyv- és Taneszköztanácsának elnöke emlékeztetett, hogy az év eleji konferencia a nyári Kölcsey Pedagógusakadémia mellett a helyi könyvtárosok legjelentősebb és immár hagyományossá vált rendezvénye. A szónok rámutatott, hogy a szakmai fejlődés mellett a rendezvénynek az emberi kapcsolatokat ápoló, közösségformáló szerepe is rendkívül fontossá vált az évek során.

A magyarországi EuroClip-EuroKapocs Alapítvány támogatásával megrendezett konferencián az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rész vettek könyvtárosaink nyíregyházi kollégái. Kalydy Zsuzsanna a határon túli könyvtárakkal való kapcsolattartásról értekezett, míg Bajnok Lászlóné a Nyíregyházi Bessenyei György Főiskolának az iskolai könyvtárakkal való együttműködéssel kapcsolatos lehetőségeiről beszélt. Tájékoztató hangzott el a határon túli könyvtárosok munkájának támogatását is felvállaló szabolcsi Scola Téka Iskolai Könyvtárosokért Közalapítvány munkájáról is. Az előadások tapasztalatait kerekasztal-megbeszélésen összegezhették a résztvevők, akik a továbbiakban találkozhattak P. Punykó Máriával, az Irka című gyermeklap főszerkesztőjével, s egyesületük fennállásának jubileuma alkalmából egy tortát is felvághattak.

hk