Támogató dokumentumok szükségesek a magyar vízumhoz

Rögös az út Európába...

2007. március 16., 09:00 , 322. szám

Sok esetben nem világos a kárpátaljai vízumkérelmezők számára, hogy a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának (vagy éppen a beregszászi kirendeltség) munkatársai a különböző típusú vízumok igénylése esetén milyen támogató dokumentum csatolását kérhetik. Az új, szigorodó, de pontosan nem tisztázott szabályok miatt kialakult bizonytalan helyzetben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kovács Miklós levélben fordult Sziklavári Vilmos főkonzul úrhoz, a vízumkérelemhez szükséges támogató dokumentumokkal kapcsolatban.

Sziklavári Vilmos válaszában kifejtette: "Jogszabályi oldalról alapelvként minden esetben azt kell vizsgálnunk, hogy a kérelem megfelel-e a Magyarországra történő beutazás és tartózkodás feltételeinek (2001. évi XXXIX. törvény). A Schengeni Egyezmény tagállamaiban kialakult gyakorlat szerint a külképviseletek a vizsgálat során az utazás célját és megalapozottságát hitelesen igazoló ún. támogató dokumentumok bekérésére helyezik a hangsúlyt.

Mivel a vízum az utazás céljának, időtartamának alapján többféle lehet, az ennek megfelelő dokumentumok szükségesek az elbíráláshoz. - Ezek listáját közöljük vízumtípusonként elkülönítve. - Ugyanakkor jelentősen könnyebb és méltányosabb a vízumkérelem elbírálása, ha a kérelmező rendelkezik Magyar Igazolvánnyal is, és annak másolatát csatolja a kérelemhez.

Mindazonáltal a kérelmek egyedileg kerülnek elbírálásra..."

C típusú vízum igénylése esetén az alábbi támogató dokumentumokat kell csatolni a vízumkérelemhez:

Látogató célú "C" típusú vízumkérelem: a meghívó magyar fél személyi igazolványának és lakcímkártyájának egyszerű másolata (fénymásolat); többszöri beutazást lehetővé tevő látogató vízumkérelem esetén kérjük a meghívó magyar felet - akár kézírással - a személyi igazolvány másolatára vezesse rá a meghívás tényét a meghívott személyére szólóan; többszöri beutazást lehetővé tévő látogató vízumkérelem esetén, ha a kérelmező rokoni kapcsolatban áll a meghívóval, kérjük a rokoni kapcsolatot igazoló születési anyakönyvi kivonatok egyszerű másolatait.

Üzleti célú "C" típusú vízumkérelem: a vállalkozó, illetve az ukrán gazdasági társaság cégbejegyzésének dokumentumainak, adó és cégnyilvántartási számának egyszerű másolata; a magyar üzleti partnerrel kötött szerződés egyszerű másolata; az ukrajnai vállalkozó és az általa foglalkoztatott kérelmező munkaszerződésének egyszerű másolata; a magyar üzleti partner visszaigazolása arról, hogy a kérelmező a két gazdasági társaság közötti együttműködés aktív részese (referencia levél).

Gyógykezelési célú "C" típusú vízumkérelem: magyar egészségügyi intézmény által kiadott olyan igazolás, orvosi jelentés, amely egyértelműen dokumentálja, hogy a kérelmező jövőbeni magyarországi gyógykezelése indokolt és megalapozott.

Kulturális, vagy sport célú "C" típusú vízumkérelem: az adott kulturális, vagy sporteseményre történő magyarországi, a meghívott ukrán állampolgárok azonosítására alkalmas felsorolást tartalmazó meghívó; a meghívó magyar szervező fél által megküldött rendezvényprogram másolata.

Hivatalos célú "C" típusú vízumkérelem: a meghívó magyar fél által küldött, a meghívott ukrán állampolgárok azonosítására alkalmas felsorolást tartalmazó meghívó (pontosan meghatározott alkalmakra és időpontokra szóló meghívókat fogad el a Főkonzulátus, keretszerződéseket nem).

Turista célú "C" típusú vízumkérelem: Az utazási irodák az eddigi gyakorlat szerint nyújtják be a kérelmeket, és csak a konzulátuson akkreditált utazási irodák jogosultak csoportos, turizmus célú vízumkérelmek benyújtására. Kérjük az adott utazásra vonatkozó, név szerinti szállásfoglalást, illetve visszaigazolást a magyar partnertől, az utazási iroda által készített rövid programleírást, amely tartalmazza a szállításban érintett gépjárművek, a kérelmezők és a gépkocsivezetők adatait. A gépkocsivezetők munkaszerződéseinek, vállalkozói regisztrációs dokumentumainak egyszerű másolatát szintén kérjük csatolni. Úgynevezett egynapos beutazás esetén kérjük a kérelmező anyagi helyzetének szükséges mértékű igazolását (pl. bankszámla-kivonat benyújtása, munkaviszonyának igazolása).

Egyéb célú "C" típusú vízumkérelem esetén: A konkrét beutazási célt egyértelműen igazoló, hiteles dokumentumok csatolását kérjük.

Javasoljuk, hogy a szükséges támogató dokumentumokról a vízumkérelem benyújtását megelőzően az ügyfélszolgálati irodán érdeklődjenek.

Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy hamis adatközlés, valótlan utazási cél megjelölése, a magyarországi beutazás célját nem kellően alátámasztó, esetleg hiányos támogató dokumentumok benyújtása esetén a vízumkérelmet a Főkonzulátus nem tudja befogadni.

A Főkonzulátus fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén további támogató dokumentumokat kérjen a vízumkérelem benyújtójától.

"D" típusú vízumok igényléséhez szükséges okmányok:

Munkavállalói vízum: munkavállalási engedély; munkaszerződés; szállásigazolás vagy bérleti szerződés; tulajdoni lap (3 hónapnál nem régebbi).

Tanulmányi vízum (főiskolások, egyetemi hallgatók részére): felvételi hallgatói jogviszony igazolása (az oktatási intézmény neve, kar, szak, évfolyam, cím valamint telefonszám); a tandíj befizetésének igazolása; a magyarországi szálláshely igazolása (kollégiumi igazolás vagy bérleti szerződés és tulajdoni lap); a megélhetés fedezésének igazolása (bankszámla igazolás vagy szülői nyilatkozat); a magyar állami ösztöndíj igazolása (A/3 ösztöndíj). Az igazolás tartalmazza a folyósító intézmény nevét, valamit az ösztöndíj összegét.

Megjegyzés: a magyar állami ösztöndíjasok részére a tanulmányi vízum illetékmentes!

Látogatói vízum: IRM BÁH által kiadott záradékos meghívólevél.

Családegyesítési vízum: IRM BÁH által kiadott záradékos meghívólevél vagy: születési/házassági anyakönyvi kivonat; közjegyző előtt tett befogadó nyilatkozat; magyarországi szálláshely igazolása (bérleti szerződés és tulajdoni lap, saját tulajdonú ingatlan esetén a tulajdoni lap elegendő); a magyarországi tartózkodáshoz rendelkezésre álló pénzösszeg (a családtag jövedelméről bankszámla, APEH vagy munkáltató igazolás).

Egyéb célú vízum (szakközépiskolák, szakiskolák és más nem felsőoktatási intézményben tanuló diákok részére): iskolalátogatási igazolás;

- a magyarországi szálláshely igazolása (kollégiumi igazolás vagy bérleti szerződés és tulajdoni lap); a megélhetés fedezésének igazolása (bankszámla igazolás vagy szülői nyilatkozat).

Munkavállalói vízum (Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Bt. beltagja részére): társasági szerződés; cégbírósági végzés; aláírási címpéldány; bérleti szerződés (lakás és iroda, 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapok); bankszámlaszerződés; APEH-igazolás; a szakképzettség igazolása; igazolás a kérelmező várható jövedelméről (pl. taggyűlési határozat); előző évi egyszerűsített mérleg; alkalmazottak esetén azok munkaszerződései.

Megjegyzés: amennyiben a kérelmező dolgozni szeretne saját cégében, úgy a munkaügyi központ engedélye szükséges!

B. Zs.