37,9 millió a kárpátaljai önkormányzatoknak és médiának

Üléseztek a Szülőföld Alap kollégiumai

2007. március 23., 09:00 , 323. szám

Március 20-án, kedden ülésezett a budapesti Miniszterelnöki Hivatalban a magyar kormány által a határon túli magyarság támogatására létrehozott Szülőföld Alap Önkormányzati Együttműködési, Informatikai és Média Kollégiuma.

A megújult személyi összetételű kollégium elnöke továbbra is dr. Orova Márta maradt, helyetteséül Rajnai Gábort választották. A kollégium tagjai megvitatták és elfogadták a pályázati szabályzatot és az elbírálási elveket.

A Szülőföld Alap három kollégiuma: az Oktatási és Szakképzési, a Kulturális és Egyházi, valamint a már említett Önkormányzati Együttműködési, Informatikai és Média Kollégium összesen 889 millió forint támogatásról dönt idén első körben - augusztusban lesz egy második kiírás is. Ezen támogatások 19 %-át az ukrajnai magyarok nyerhetik el. A most megalakult kollégium a teljes támogatási összeg 15 %-áról, 199,5 millió forint sorsáról dönthet, amelyből 37,9 millió forint a Kárpátaljának szánt rész. A pályázati feltételeket a kollégium március 29-én hirdeti majd meg, a pályázatokat előreláthatóan május folyamán kell majd beadni, a következő kategóriákban: 1. Kisebbségi, határ menti, illetve határon túli együttműködés (támogatási összeg kb. 5 000 000 Ft); 2. Magyar nyelvű írott és elektronikus média működési és beruházási költségeinek a támogatása (támogatási összeg kb. 22 400 000 Ft); 3. Médiaközpontok létrehozására (támogatási összeg kb. 5 000 000 Ft); 4. Lebonyolító szervezetek részére, kisebb önkormányzati együttműködési, informatikai, médiaprogramok, eszközbeszerzések támogatására (támogatási összeg kb. 3 600 000 Ft) - tájékoztatta lapunkat Darcsi Karolina, az Önkormányzati Együttműködési, Informatikai és Média Kollégium kárpátaljai tagja. Az ülés munkájában megfigyelőként részt vett Kárpátaljáról Kincs Gergely is az UMDSZ képviseletében.

Badó Zsolt