Ismét változik a gázár

2007. március 23., 09:00 , 323. szám

Március 1-jei hatállyal megváltozik a földgáz fogyasztási ára a többemeletes lakóházak azon lakástulajdonosai számára, akik autonóm fűtési rendszerrel rendelkeznek, azaz a gázt fűtésre is használják.

Mint ismeretes, Ukrajnában a kormány és az illetékes hivatalok az elfogyasztott gáz mennyisége alapján határoztak meg árkategóriákat a lakossági fogyasztók számára. A rendszer a nagyfogyasztó tehetősebbek számára a világpiacihoz közeli tarifákat állapított meg, míg a kisfogyasztók kedvezményes áron juthatnak hozzá e fontos fűtőanyaghoz. Ezek a kategóriák azonban eddig nem vonatkoztak azokra a többemeletes lakóházakban élő fogyasztókra, akik korábban leváltak a kommunális távhőszolgáltatási rendszerről, és saját, autonóm fűtési rendszert alakítottak ki lakásukban. Esetükben a korábbi kormányrendelet 68,6 kopijkában határozta meg a gáz köbméterenkénti árát, ami gyakorlatilag a duplája volt annak, amit a lakosság hasonló mennyiségű gázt fogyasztó többsége fizet. A nemzeti energetikai bizottságnak a kormány határozata alapján hozott rendelete most törölte az árkategóriákat kijelölő rendelkezésnek ezt a sokak által kárhoztatott, igazságtalannak és diszkriminatívnak tartott rendelkezését, minek következtében márciu

s 1-jei hatállyal immár kizárólag a fogyasztás mértéke által meghatározott kategóriák szabályozzák a gáz árát mindenki számára.

szcs