A KMKSZ vezetői magyarországi fórumokon

2007. március 23., 09:00 , 323. szám

A közelmúltban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökségének tagjai több magyarországi fórumon képviselték a szövetséget.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére március 8-án Budapesten Kárpát-medencei magyar-magyar környezetvédelmi fórumra került sor, amelyre meghívást kaptak számos magyarországi és határon túli egyetem, főiskola és társadalmi szervezet képviselői. A tanácskozás munkájában Kárpátaljáról részt vett dr. Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke és Kincs Gábor az UMDSZ képviseletében. A rendezvényt Kovács Kálmán államtitkár nyitotta meg, rámutatva, hogy annak fő célja: a magyar-magyar együttműködés megszervezése a határokon átnyúló régiók közös környezetvédelmi problémáinak megoldása céljából. A Kárpát-medence minden régióját képviselő résztvevők 2007. március 8-i dátummal kimondták a Magyar-magyar ÖKO Fórum megalakulását, melynek munkáját a szervezetek képviselőkből álló operatív tanács irányítja majd. Öt témakörében indulna meg az együttműködés, amelyek az oktatást, a szakemberképzést, a környezettudatos nevelést (óvodáskortól kezdve), az akadálytalan információáramlást, környezetgazdasági fejlesztéseket foglalják magukba. Soós Kálmán javaslatára a fórum határozatába bekerült, hogy mivel a régiók között jelentős eltérések vannak, az együttműködés részeként elvégeznek egy Kárpát-medencei szintű környezettudat-felmérést.

Március 11-én Milován Sándor, KMKSZ alelnöke, megyei tanácsi képviselő részt vett az MDF XXI. országos gyűlésén Budapesten.

Március 13-án Lovasberényben a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya (NÜF) fejlesztéspolitikai információs napot tartott a külhoni magyar szervezetek vezetői és az általuk delegált szakértők számára, amelyen minden Kárpát-medencei elszakított régió magyar szervezetei képviseltették magukat. A KMKSZ részéről Milován Sándor alelnök vett részt a konferencia munkájában. Kárpátaljáról jelen volt még az UMDSZ képviseletében Kincs Gábor és Szanyi Béla.

A rendezvényt Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos nyitotta meg, majd Törzsök Erika, a MeH NÜF főigazgatója és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség több szakértője tartott előadást az EU új, határokon átnyúló területfejlesztési koncepciójáról. Ennek lényege, hogy az EU nem az etnikai alapú együttműködésre helyezi a hangsúlyt, hanem két-három szomszédos ország régióinak határokon átívelő közös programjait támogatja. A Varrat nélküli Európa program keretében ilyen interregionális támogatásokra lehet majd pályázni, utak és határátkelők létesítésével, korszerűsítésével, gazdaságfejlesztéssel, környezetvédelemmel, turizmussal és humán erőforrásokkal foglalkozó programokra.

m