2007. március 30.

2007. március 30., 10:00 , 324. szám

Felette örvendezzél, Sion leánya: ujjongj, Jeruzsálem leánya: íme bevonul hozzád királyod, igaz ő és megszabadít: szegény ő és szamáron ül, szamárkanca fiatal vemhén. Zakariás 9,9

A virágvasárnapi ünnep bevezetője Lázár feltámasztása. Lázár halottaiból való feltámasztása nemcsak a családot ejtette ámulatba, de nagyon sokakat azok közül is, akik kimentek az eseményeket megnézni. A zsidó tanács meghozta a végső ítéletet: Jézusnak meg kell halnia! Magát Lázárt is meg akarják ölni. A gonoszság határtalan.

Virágvasárnap egyfajta örömünnep számunkra. Habár örvendezünk, de a kereszt árnyéka már rávetül örömünkre. Örvendezünk, mert Jézus elfogadja azt a dicsőséget, ami megilleti őt. Örvendezünk, mert a nép, mely várta a Messiást, most megtalálta. Örvendezünk, mert miérettünk és üdvösségünkért teszi.

Jézust nem hadsereg védi, hanem éneklő sereg kíséri. Nem hintón megy be a városba, hanem szamárháton, nem a trónon foglal helyet, hanem a kereszten.

Nem véletlen, hogy a gyerekek hozsannáznak és dicsőítik Jézust. Arra akarja felhívni a figyelmünket, hogy ha nem fogadjuk az Istent olyan tiszta szívvel, mint a gyerekek, akkor nem látjuk meg a számunkra készített országot, nem leszünk annak részesei.

Te, testvér, hogyan dicsőíted az Urat?

Így áldjuk mindannyian az Urat:

Áldja Őt munkánk!

Áldja életünk!

Áldja énekünk!

Egressy Miklós