Árulás vagy patriotizmus?

2007. március 30., 10:00 , 324. szám

Anatolij Kinah szerepvállalása Viktor Janukovics kormányában majd két hét elteltével is beszédtéma az országban. A legfőbb kérdés: milyen hatással lehet a politikai életre az ellenzék egy részének átállása a kormányoldalhoz.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, Anatolij Kinahot, a Mi Ukrajnánk vezető politikusát követve, pártjának számos parlamenti képviselője csatlakozott a kormányoldalhoz. Ugyan továbbra is vita tárgya, hogy pontosan 255 vagy éppen 259 képviselőt számlál-e ezután a kibővített kormánypárti többség, szakértők szerint a lényeg az, hogy minőségileg új helyzet állt elő a törvényhozásban. Mint több elemzés rámutatott ezekben a napokban, Viktor Janukovics máris fontolgathatja, hogy a krízisellenes koalícióként emlegetett kormánytöbbséget a nemzeti egység koalíciójává keresztelje át.

Ami a "kinahosok" által elhagyott Mi Ukrajnánkat illeti, az ellenzéki pártszövetségben viszonylag mérsékelten reagáltak a képviselői csoport kiválására, amennyiben minden érintett honatyának a lelkiismeretére bízták a döntést, előrevetítve távozásuk esetére a képviselői csoportból való kizárás lehetőségét, miután Kinahot korábban azonnal és fenntartás nélkül eltávolították a frakcióból. Megfigyelők szerint a mérséklet indokolt, hiszen a Kinah vezette Ukrajnai Iparosok és Vállalkozók Pártjának több képviselője továbbra is az ellenzéki egység támogatója, szemben azokkal, akik - szerintük - a nemzeti egység megteremtésének követelményével takarózva igyekeztek levetkőzni a kényelmetlen ellenzékiséget és hatalmi pozíciókat szerezni.

A nemzeti egység koalíciójának meghirdetésével a kormányfőnek azért sincs értelme tovább várni, mondják, mivel az ellenzéki és államfői megnyilatkozásokból egyértelműen kitetszik, hogy az ellenzék tömeges dezertálásának valószínűsége viszonylag csekély. A megfigyelők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi képviselői mozgások számottevő változásokhoz vezethetnek a hatalompárton belül is, alapjaiban rendíthetik meg például az igen karakán kommunista párt helyzetét, mely megfelelő számú ellenzéki szavazat megszerzése esetén egyszerűen feleslegessé válhat a jelenlegi koalícióban.

Ugyanakkor napvilágot láttak olyan elemzések is, amelyek nem zárják ki, hogy további ellenzéki csoportok állhatnak át a kormányoldalra. Egyes vélemények szerint a Mi Ukrajnánkban gyakorlatilag kimerítették az "árulási tartalékokat", vannak azonban, akik nem tartják kizártnak az úgynevezett Porosenko-csoport dezertálását, s állítólag "komoly munka" folyik a BJUT képviselőinek "meggyőzése" céljából.

Egyre többekben merül fel annak lehetősége ennek kapcsán, hogy az ellenzék parlamenti eróziójának következtében a Janukovics-kormány támogatottsága a törvényhozásban elérheti a bűvös háromszáz szavazatot, azaz a kormányoldal kétharmados többségre tehet szert, aminek következményei egyelőre gyakorlatilag beláthatatlanok.

pszv