Új elnök vezeti az MKP-t

2007. április 6., 10:00 , 325. szám

Csáky Pált választotta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnökévé szombaton révkomáromi tisztújító közgyűlésén az egyetlen szlovákiai magyar politikai párt, amelynek eddigi elnöke, Bugár Béla a jövőben nem vállal politikai tisztséget.

Csáky kezdetektől, a három magyar párt egyesülése nyomán 1998-ban létrejött MKP alelnöke, a párt nyolcéves kormányzati szerepe alatt miniszterelnök-helyettes volt. Ugyanezen idő alatt, az MKP megalakulása óta Bugár volt az MKP elnöke.

Elemzők szerint Csáky győzelmének és Bugár vereségének több összetevője van. A folytonosságot ígérő új elnök mindenképpen nyert, a bizonyítatlan vádaknak kitett Bugár veszített, elsődlegesen a kampányban elhangzottak miatt. A pártot azonban a változás nem fogja megrázkódtatni. Csáky átláthatóságot, stílusváltást, változást ígért, miközben a háromszáznál több képviselőnek csaknem a fele Bugárt tartja a folytonosság letéteményesének.

Az új elnök 14 szavazattal kapott többet Bugárnál, és megbízatása négy évre szól. A közgyűlés megválasztotta az MKP tíz új alelnökét, akik között az a Duray Miklós is ott van, akinek az alapszabálymódosítás következtében megszűnt korábbi ügyvezető alelnöki tisztsége, s Csáky indítványának megfelelően ő lett a magyar párt stratégiai alelnöke. (MTI/fidesz.hu/Kárpátalja)