Kiültetés

2007. április 13., 10:00 , 326. szám

A fűtött fóliasátorban még folytathatjuk az uborkapalánták ültetését. A korábbiaknál kisebb vízadaggal öntözzük. A nevelt vagy vásárolt paradicsompalántákat 60+30 cm-es ikersorokba ültessük 30 cm tőtávolságra. Most már a fehérhúsú paprika palántáinak kiültetésével se késlekedjünk. A paprika vízellátása fontos. A haragoszöld lomb vízhiányt, a világoszöld szín túlöntözést jelez. A paradicsomot az első kötések megjelenéséig óvatosan öntözzük, azaz csak akkor, ha lankad, vagy vontatottan fejlődik. Az uborka előretörő gyökereit takarjuk földdel, és öntözzük. A folytonos növekedésű paradicsomot vezessük fel a vázszerkezetről függő zsinórokra. Mérsékelten öntözzük, a párás levegő kedvez a kórokozók fertőzésének.

Az érés ütemében szedjük a fejes salátát. Felszabaduló ágyásait készítsük elő a második hasznosításra. Ültessük ki a paprikapalántákat kettesével 40 cm sor- és 20 cm tőtávolságra. Ha külön fóliaágyban hajtatjuk a burgonyát, most már levehetjük róla a takarást.

Szabadföldön kezdjük el a görögdinnye palántanevelését. A nyári fejes káposzta palántáit kezdjük nevelni langyoságyban. Négyzetméterenként 4-6 g magot vessünk a közepes tenyészidejű fajtákból. A kiültetett karalábét, karfiolt 15-25 mm vízzel öntözzük. Állandó helyére vessük a nyári fejes salátát 30 cm sortávolságra. A póréhagymát 15-20 cm-re ritkítsuk, hogy szép, hosszú hagymája fejlődjön. Most szaporíthatjuk magról a metélőhagymát. 30 cm sortávolságra vessük. A kikelt patisszonpalántákat 20-25 Celsius-fokon tartsuk. Folytathatjuk a nyári fejes káposzta vetését langyoságyba. A bimbóskel vetését is kezdhetjük a palántanevelésre. Négyzetméterenként 2 g mag szükséges. Készítsük elő a csemegekukorica talaját. Az áttelelt fejes és kelkáposztáról végleg vegyük le a fóliát. Vessünk néhány fészeknyit a laskatökből, istengyalulta tökből és tripoli tökből (kokozella vagy cukkíni is). Folytassuk a zöldbab vetését, szárazbabot is vessünk. A karós bab sem hiányozhat, 70x70 cm-es kötésben négy db 2,5-3 méteres karóból képezzünk gúlát. Minden karó tövéhez vessünk három fészekbe R-10 magot. A korai burgonyát 20-30 cm-es szárhosszúság esetén másodszor is töltsük fel. Száraz időben 25-30 mm vízzel öntözzük.