2007. április 20.

2007. április 20., 10:00 , 327. szám

Oktass, hogy megőrizzem a te törvényedet, és megtartsam azt teljes szívemből... Fordítsd el az én szemeimet, hogy ne lássanak hiábavalóságot; a te utadon éltess engemet. Zsolt. 119,34.37

Jelen társadalmunk egyik legnagyobb hiánycikke a biztonság. A biztonság feltétele a rend. A rend mechanikus megjelenése, mikor az egy közösséget alkotó tagok a teremtésbeli képességeik egyéni és közösségi kibontakoztatása szempontjából legideálisabb helyüket foglalják el. A megszületett egyéniségek kibontakozásra váró ténye feltételez egy Teremtő Rendező Elvet és kizárólagosan ennek engedelmeskedve születik meg a mindenki számára ideális életközeg, a rend. Tehát az életet jelentő rend fenntartásának a feltétele a Teremtő rendjének és a magunk egyéniségének az ismerete és elfogadása. Isten ezt az élet rendjét jelentette ki a Tízparancsolatban. Ha elfoglalja mindenki a maga egyénisége megélése és kibontakozása számára a legideálisabb helyet, a békét, az élet örömét, tehát az áldást élheti meg.

Bármilyen rend társadalmi megtestesülése a hierarchia, mely a megtestesített rend védelmét, örökítését és reprodukálását biztosítja. Ha a Teremtő és a Kegyelmes Istennek a Tízparancsolatban megadott rendje mellett döntünk, szükségképpen egy hit, erkölcs és tudás alapú hierarchia kialakulását, tehát az isteni értékek az embervilágban való megtestesítését, így a mulandóságnak az örökkévalóság arcára formálását választjuk, ami a társadalmunk fennmaradásának egyetlen lehetséges, de radikális esélye. Választjuk?

Radvánszky Ferenc