Juscsenkót támogatja a megyei tanács

A régiósok is beletörődtek ...

2007. április 20., 10:00 , 327. szám

Az országos nagypolitika óhatatlanul leszivárgott Kárpátaljára is - derült ki Ungváron, ahol a Kárpátaljai Megyei Tanács ülésezett múlt csütörtökön.

A testület a Mi Ukrajnánk, a BJUT és a Batykivscsina frakcióinak javaslatára Viktor Juscsenko államfőhöz és a kormányhoz intézett felhívást fogadott el, amelyben a képviselők aggodalmuknak adnak hangot a politikai krízis miatt és támogatják az államfőnek a Legfelsőbb Tanács feloszlatásáról hozott döntését. A megyei tanács egyben kéri a kormányt, finanszírozza az állampolgárok akaratnyilvánítását, azaz a választások megrendezését, hogy bizonyítást nyerjen, miszerint Ukrajnában a nép a hatalom egyetlen forrása - fogalmaz a dokumentum. A felhívást nem támogatta szavazataival a Régiók Pártjának frakciója, arra hivatkozva, hogy az ülés napirendjének megvitatásakor a tanács elnökségének előző napi ülésén nem történt említés politikai nyilatkozat elfogadásáról. A kormánypárti frakció azt javasolta, a tanács várjon az Alkotmánybíróság állásfoglalásáig. A felhívást végül 62 képviselő támogatta szavazatával a 90 tagú testületben. A tanács ezenkívül módosította a megye idei költségvetését, amit a minimálbér és a létminimum összegének növekedése tett szükségessé.

A testület ugyancsak elfogadta a megye regionális fejlesztési programját a 2007 és 2011 közötti időszakra, azzal a feltétellel mindazonáltal, hogy a képviselőknek a jövőben lehetőségük lesz módosításokat eszközölni a dokumentum szövegében. Mint dr. Brenzovics László, a megyei tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a programból számos, a kárpátaljai magyarság számára fontos kérdés is kimaradt, mint amilyen például a Beregszászi Magyar Gimnázium, illetve a 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola épületének felépítése-felújítása.

hk