A főiskoláról és a színházról tárgyaltak

2007. április 27., 10:00 , 328. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház helyzetéről folytatott megbeszélést a beregszászi főiskola épületében Schneider Márta, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kárpátaljai látogatáson tartózkodó kulturális szakállamtitkára Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Brenzovics László alelnökkel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettesével, valamint Balázsi József színigazgatóval. Jelen voltak a tárgyaláson Varga Melinda, az OKM főosztályvezetője, Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul, továbbá Vass Ilona és Orosz Géza, a beregszászi főiskola rektorhelyettesei.

A vendéglátók mindenekelőtt a főiskola helyzetéről tájékoztatták az államtitkárt, reményüknek adva hangot, hogy az anyaország támogatásának ütemezése és mértéke a jövőben biztosítja a tanintézmény stabil és kiszámítható működését, tekintettel arra, hogy a kárpátaljai magyarság szempontjából kulcsfontosságú intézményről van szó. Schneider Márta válaszában egyetértett az elhangzottakkal, reményének adva hangot, hogy a jövőben megoldást nyernek a jelenlegi finanszírozási problémák. Az államtitkár bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben sikerül megállapodni az ukrán állam részvállalásáról a főiskola finanszírozásában.

A továbbiakban Balázsi József igazgató a beregszászi színház működéséről tájékoztatta a vendéget, különös tekintettel a színházépület állapotára, s a társulat helyzetére. Válaszában Schneider Márta arról biztosított, hogy a magyar állam a jövőben is támogatni kívánja a beregszászi színházat. A támogatás ebben az esetben mindenekelőtt a működési költségekhez való hozzájárulást jelentheti, míg a színházépület évek óta húzódó rekonstrukciójának befejezése már egy komolyabb problémát jelent, amelynek megoldását a Szülőföld Alapból lehetne finanszírozni valamilyen formában.

pszv