Megint megrongálták a pozsonyi Petőfi-szobrot

2007. április 27., 10:00 , 328. szám

Ismét megrongálták Petőfi pozsonyi szobrát. Az 1911-ben avatott szobornak meglehetősen hányatott sorsa volt eddig is. Évtizedekig egy istállóban tartották, és 1956 után sokszor megcsonkították és meggyalázták. Hat évvel ezelőtt magyar és szlovák közadakozásból újították fel és egy védett díszkertben állították fel.

Letörték a költő kardot tartó karját és apró darabokra zúzták valamilyen nagy nehéz tárggyal. Ugyancsak letörték a költő mögött álló múzsa pálmaágat tartó karját. A kár jelentős, eléri a 300 ezer koronát, több mint kétmillió forintot. Az elkövetők a március 15-én kihelyezett, nemzeti színű szalagokkal ellátott koszorúkból egy nagy keresztet raktak ki a szobor talapzatánál.

A rongálás feltehetően péntekről szombatra virradóra történt. A kert gondnokai értesítették a rendőrséget. Petőfi Sándor pozsonyi szobrát nagyon sokszor megrongálták és meggyalázták. 2003-ban sikerült áthelyezni a Duna-partról az óvárosi zárható medikuskertbe, miután felújították és kiegészítették a fehér carrarai márvány szoborcsoportot. Az áthelyezés óta is történtek kisebb rongálások, ám a mostanihoz fogható vandál cselekedetre régen nem volt példa Pozsonyban. (radio.hu)