"Ajándék" a munka ünnepén

Dráguló közlekedés

2007. május 4., 10:00 , 329. szám

Az Ukrzaliznica május 1-jei hatállyal 5 százalékkal növelte a vasúti jegyek díjszabását a belföldi közlekedésben.

Az áremelésre a Közlekedési Minisztériumnak a vasúti tarifák fokozatos emeléséről hozott januári döntése értelmében került sor. A döntés 5-5 százalékos tarifaemelést ír elő március 1-jei, május 1-jei, július 1-jei, szeptember 1-jei és november 1-jei hatállyal.

Az Ukrzaliznica adatai szerint a vasútnak a személyszállításból származó veszteségei 2006-ban mintegy 2,5 milliárd hrivnyát tettek ki.

Minket is érint és a hírhez kapcsolódik, hogy Magyarországon is drágul a közlekedés május 1-jétől. A legnagyobb szintű változás a vasúti közlekedésben történt. A MÁV és a GySEV viteldíjai átlagosan 17 százalékkal, az autóbuszos Volán-társaságok helyközi tarifái pedig átlagosan négy százalékkal emelkednek. Februárban a vonatközlekedés díjai tíz, míg a Volán-tarifák hat százalékkal mentek fel. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a vasúti és az autóbuszos menetjegyárakat a helyközi közlekedésben egy szintre hozzák.

Változást jelent az is, hogy a MÁV-nál ötven kilométeres távolságig az eddigi tíz helyett öt kilométeres övezetenként alakítják ki a menetdíjakat.

A négynapos autópálya-matrica díja május 1-jétől szeptember 30-ig 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. Ugyanakkor a motorkerékpárral közlekedők 765 forintért vásárolhatnak négynapos matricát.

A nyugdíjasok kedvezményei szerencsére továbbra is megmaradnak.