Nagyszőlősön megmaradt az "1000 apróság"

2007. május 4., 10:00 , 329. szám

Az utóbbi évtizedben falvaink, de még inkább városaink arculata gyökeresen átalakult. A változás különösen tetten érhető azon, hogy a korábbi kereskedelmi egységek többsége megszűnt, míg a helyükön tömegesen jelentek meg újabb, más jellegű üzletek. Az olyan boltok száma, melyeknek sikerült "átmenteniük" magukat, meglehetősen csekély.

A kevés kivétel közé sorolható Nagyszőlős egyik legrégebbi és legmarkánsabb arculatú üzlete, az "1000 apróság". A bolt már a kezdetektől, a hetvenes évektől a mindennapi élettevékenységhez nélkülözhetetlen, jelentéktelennek tűnő, de mégis fontos termékeket forgalmaz. Hogyan sikerült talpon maradniuk az egyre élesedő piaci versenyben és konkurálni a gombamód szaporodó magánboltokkal? A kérdésekre a választ az immáron korlátolt felelősségű társaságként működő üzlet igazgatójától, Marija Uhacstól vártam.

- Hogyan vészelték át a rendszerváltást kísérő vészes gazdasági mélyrepülést?

- A boltot 1996-ban privatizálták, azóta kft.-ként működik. Az üzlet kollektívája úgy határozott, hogy megtartja a kereskedelmi egység eredeti arculatát, nem térünk át valamilyen divatos, több bevétellel kecsegtető kereskedelmi formára. A kritikus időszakot átvészelve bizton mondhatom, hogy ma már a bolt forgalma újra fellendülőben van: tavasztól őszig úgy 150-200 ezer hrivnya havonta, télen egy kicsivel kevesebb. A legtöbb árut kora ősszel értékesítjük általában.

- Milyen részlegeken vásárolhatnak az ide betérők?

- Boltunkban négy részleg áll a vásárlók rendelkezésére. Ezek: az elektromos cikkek, a háztartási eszközök, illetve az edények és poharak részlege, valamint a lakberendezési tárgyak és eszközök részlege. Azon vagyunk, hogy a nevünkhöz hűen minden apróságot megtaláljanak itt a vásárlók, akik között, mondhatom, szép számmal vannak törzsvásárlók is.

- Hány ember ügyködik a vásárlók kiszolgálása és az árufeltöltés folyamatossága érdekében?

- A tulajdonforma-váltás előtt még 51 ember dolgozott itt, mára 13-an maradtunk. Akik viszont kitartottak, egy roppant összetartó kollektívát alkotnak. Jó néhányan már a kezdetektől, azaz a bolt megnyitásától itt vannak alkalmazásban. Hogy néhány nevet is mondjak, Veselenyi Anna és Olena Opikula - remélem, nem sértődnek meg - már veteránnak számítanak a kereskedői pályán. De mindenki, az eladókon kívül az árufeltöltők és a könyvelők is jól dolgoznak.

- Hogyan tudnak konkurálni a mindinkább szaporodó hasonló profilú üzletekkel?

- Időnként nagyon nehezen, de próbáljuk tartani a pozícióinkat. A reggeli rövid értekezleteken mindig megemlítem, hogy nekünk többet kell nyújtanunk más boltok elárusítóinál. A kedves szó, a mosoly, a jó modor nálunk munkaköri előírás. S amit még nagyon fontosnak tartunk: a megbízhatóság. A villamosáru-részlegen például a vásárolt termékekért 1-6 éves jótállást biztosítunk. Ha előfordul meghibásodás, minden lehetséges módon igyekszünk kárpótolni a klienst. (Az igazgató szavait alátámasztandó, ottjártamkor is éppen egy ilyen ügyet igyekeztek megnyugtatóan rendezni.) Négy bankkal kötöttünk szerződést annak érdekében, hogy hitellehetőség és részletfizetés is a vevők rendelkezésre álljon egy-egy értékesebb árucikk megvásárlásakor. Az eladók pedig minden árusított termékre vonatkozóan teljes körű információval és tanácsokkal is tudnak szolgálni.

F. S.