Oldják meg az egyszerű vízumhoz jutást

Református konvent

2007. május 4., 10:00 , 329. szám

A Kárpát-medencei Református Generális Konvent elnöksége arra kéri a magyarországi döntéshozókat, hogy a schengeni határok várható kiterjesztése előtt oldják meg az Európai Unió határain kívül rekedő magyar nemzetiségűek egyszerű és költségmentes vízumhoz jutását.

A konvent elnöksége, amely kétnapos ülést tartott Budapesten, aggodalommal hallgatta meg a Szerbiai Református Keresztyén Egyház és a Kárpátaljai Református Egyház elnökségeinek beszámolóját a vízumkényszer okozta nehézségekről. A testület nyomatékosan kéri "a magyar kormányt, hogy felelősséget mutatva találjon megoldást a kialakult helyzetre" - olvasható az egyház kommunikációs szolgálata által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a Kárpát-medencei Református Egyházkerületek Elnökségeinek álláspontja szerint "a kettős állampolgárság kérdésének rendezése komoly lehetőséget jelent az ilyen helyzetek rendezésére is. Ismételten megerősítették, hogy a mindenkori magyar Országgyűlés adóssága és egyben sürgős feladata, hogy a nemzet ügyét komolyan véve foglalkozzon a határon túli magyarok státuszának rendezésével".

Az ülésen kiemelt témaként foglalkoztak a Kárpát-medencei magyar református egyházaknak a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen Nagyszebenben, 2007. szeptember 4-9-én megvalósuló egységes megjelenésével. (MTI/Kárpátalja)