Gázrobbanás Kijevtől délre

2007. május 11., 10:00 , 330. szám

Gázrobbanás történt május 7-én az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken Kijev térségében. A balesetet vélhetően gondatlanság okozta.

Az 1400 mm átmérőjű magasnyomású csőben hétfőn, a kora délutáni órákban előbb felrobbant, majd égni kezdett a gáz. A detonáció mintegy 30 méteres darabot kiszakított a csővezetékből, amelynek darabjai 150 méteres körzetben szóródtak szét, s a tűz felégette a növénytakarót. Személyi sérülés nem történt, az eset a legközelebbi lakott településtől, Luka községtől mintegy másfél kilométernyire történt. A gáz utánpótlásának megszüntetésével a lángokat sikerült eloltani, de Cserkasszi megye 34 települését, köztük Tarascsa városát is, ideiglenesen le kellett kapcsolni a gázellátó rendszerről.

A Naftohaz Ukrajini nemzeti energiavállalat közölte, az eset nem befolyásolta az Európába irányuló orosz gázszállítást. A cég tájékoztatása szerint ugyanis az automatika azonnal elkerülő vezetékvonalakra irányította a gázt, így a baleset semmilyen mértékben nem érintette az európai fogyasztóknak szánt szállításokat.

A robbanás okát továbbra is vizsgálják a hatóságok. Kezdetben Mikola Rugykovszkij közlekedési és hírközlési miniszter nem zárta ki a szabotázsakció lehetőségét sem, összefüggésbe hozva a gázrobbanást a Dnyipropetrovszkból Kijevbe tartó expresszvonat néhány nappal korábbi kisiklásával. Több politikus is hajlamos volt a belpolitikai helyzet destabilizálására irányuló cselekményekként értékelni a történteket. Később azonban az eset kivizsgálásába ugyancsak bekapcsolódó Legfőbb Ügyészség részéről közölték, hogy nagy valószínűséggel gondatlanság okozta a földgázvezeték sérülését, a karbantartóknak meg kellett volna előzniük a bajt. A vizsgálat kiderítette, hogy a talaj megsüllyedése miatt tört el a cső, majd a gáz berobbant. Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyész emlékeztetett, hogy 2003-ban ugyanitt már történt egy hasonló robbanás.

szcs