Jégeső

2007. május 11., 10:00 , 330. szám
Munkácsi jég

Múlt vasárnap délután 4 és 5 óra között Kárpátalja több településén hatalmas jégeső esett, ami komoly károkat okozott a fagyok által már megtizedelt zöldségeskertekben, gyümölcsösökben, sőt a házakban is.

Kígyósról Vass Ottó helyi lakos, járási képviselő informálta lapunkat. Mint mondta, a jégeső mindössze 5 percig tartott, de ez a rövid idő is elég volt arra, hogy a korábbi fagyások által még megkímélt gyümölcsöt - főleg a szőlőt - letarolja. Némelyik házban is komoly károk keletkeztek: többen jelezték, hogy a cseresznye és dió nagyságú jég nyomása, csapása alatt leszakadt a széleresz, néhol a jég átlyukasztotta a redőnyt is. Személyi sérülések nem történtek, ami nagy szerencse, mivel a faluházban éppen ekkor zajlott a gyerekek anyák napi műsora, így a nézőtér tömve volt. A műsor alatt a vihar letörte az egyik gesztenyefa ágát, amely az épület hullámpala tetejére esett és betörte azt.

Nagymuzsalyt szintén érintette a jégeső. A korábbi fagyások által megkímélt barackot és szőlőt tarolta le a jég. Néhány helyen elpusztult több, a tojásból nemrég kikelt aprójószág, amelyet az udvaron lepett meg a vihar. Több tetőn megrepedt a hullámpala. A vihar elmúltával az emberek talicskaszám hordták ki az udvarról az utcai árokba a jeget. A jégeső nagyságára jellemző, hogy egyes helyeken 7 cm magasan állt a járdákon.

Munkácson, Benében és Badalóban szintén a gyümölcsösökben és zöldségeskertekben okozott nagy károkat a jég.

-fzs-