Avatási ceremónia a Rákóczi-főiskolán

Tíz új teremmel bővült a Rákóczi-főiskola

2007. május 18., 10:00 , 331. szám

Újabb tíz teremmel bővült a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, miután múlt pénteken átadták rendeltetésének a második szint egy újabb, igényesen felújított és kialakított szárnyát.

Az igen jelentős projekt költségeinek mintegy kétharmadát a magyarországi Apáczai Közalapítvány biztosította, amely már korábban is jelentős eszközökkel járult hozzá az egykori Bereg vármegyei törvényszéki palota rekonstrukciójához – hangsúlyozta köszöntőjében Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, majd bejelentette: e támogatás elismeréseként a második szint a jövőben az Apáczai-szint nevet viseli majd.

"Projektünkben nem számok kerülnek a termekre, hanem a támogató települési és regionális önkormányzatok, az alapítványok és magánszemélyek nevével szerepelnek majd az órarendekben, s ezt a megnevezést használják a hétköznapokban is – hangsúlyozta a főiskola vezetője. – Ami a térképen elképzelhetetlen, az nálunk megvalósulhat: Nógrád Vas megye szomszédja lesz, Esztergom szomszédja Győr, Szarvas pedig Alag mellé kerülhet." Az elnök ezzel arra utalt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, számos települési és megyei önkormányzat, valamint magánszemély is hozzájárult a felújítási munkálatokhoz. "Mindez pedig többet jelent a pénznél: az összetartozást, egy olyan közös projektet jelképez, mely egyaránt fontos az itteni diákoknak és az adományozóknak" – hangsúlyozta végezetül.

Mint elhangzott, az esztergomi, szarvasi, vecsési, devecseri, hajdúszoboszlói, kunszentmiklósi, vésztői, hatvani, nagybajomi, kőszegi, pápai, szolnoki, gödöllői, Budapest III. kerületi és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatokon kívül hozzájárult a munkálatok költségeihez a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány, az Eudoxia 20 Alapítvány, a Magyar Baráti Közösség (USA). A Skripeczky család révén először részesült a főiskola olyan adományban magánszemélytől, amely egy tanterem teljes felújítását fedezte.

Az új épületrész szeptembertől méltó helyet biztosít majd a természettudományi tantárgyak oktatására. Itt nyer elhelyezést a kertészmérnöki tanszéki csoport, a biológia tanszéki csoport, s az ahhoz kapcsolódó szemináriumi szoba és laboratórium, a kémiai tanszéki csoport a hozzá tartozó laboratóriummal és előkészítővel, a földrajzi tanszék az előadó- és szemináriumi termekkel, valamint a szeptembertől induló pénzügy- és számviteli tanszéki csoport.

A XVI. századi végvárrendszerhez hasonlította a magyarországi támogatással létesülő határon túli magyar oktatási intézmények hálózatát ünnepi beszédében Stark Ferenc, az Apáczai Közalapítvány elnöke. A magyarság szellemi végvárai ezek a művelődési intézmények, melyeknek egyik legfontosabb, mással nem pótolható elődje a beregszászi főiskola – hangsúlyozta a szónok. Stark Ferenc örömének adott hangot, hogy a megszűnőben lévő közalapítvány elnökeként hozzájárulhatott e kárpátaljai szellemi központ kiépüléséhez, amely egyben a magyar–magyar szolidaritás minden jegyét magán hordozza immár.

A szónoklatokat követően Bohán Béla beregszászi római katolikus plébános áldotta meg az épületrészt, majd Stark Ferenc és Bazsa Tamás, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsadója vágta át a megnyitást jelképező nemzetiszín szalagot. Ezután a házigazdák és a vendégek, akik között szép számmal köszönthettük az adományozó önkormányzatok és alapítványok képviselőit, teremről teremre haladva ismerkedtek meg az elkészült helyiségekkel, s adták át azokat néhány őszinte jókívánság, baráti szó kíséretében a rendeltetésüknek.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, aki egyben a főiskola kuratóriumának ukrajnai elnöke is, a megvalósult befektetés emberi hozadékára hívta fel a figyelmet pohárköszöntőjében, rámutatva, hogy az az anyaországi kormányzat, az alapítványok, az önkormányzatok és a magánszemélyek összefogása, önzetlen segítsége révén valósulhatott meg egy nehéz helyzetben élő, de fejlődni akaró közösség javára. Ezáltal az épület nemcsak a helyi magyarságé, hanem mindenkié, aki hozzájárult, hogy megfelelő körülmények között tudjanak tanulni a kárpátaljai fiatalok, s hogy nem marad értelmiség nélkül ez a kis közösség, lesz, aki továbbvigye a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar oktatás ügyét – mondotta a szónok.

Az ünnepélyes eseményen megjelent továbbá Szantner Viktor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium tanácsosa, Csete Örs, az Apáczai Közalapítvány irodaigazgatója, Bendász Dániel görög katolikus esperes.

szcs