Veszélyben a Nabucco

Putyin győzelme?

2007. május 18., 10:00 , 331. szám

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétvégén megállapodott Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal, hogy a külföldnek eladható földgázt Oroszország közvetítésével juttatják el Nyugat-Európába, és ezzel kikerülik a tervezett Nabucco nyomvonalát.

Az új energiaszerződést a külföldi hírügynökségi jelentések abszolút Moszkva diplomáciai sikerének, míg a nyugati szövetségi rendszer komoly kudarcaként értékelik - írja a Világgazdaság.

Moszkva célja egy új, a Kaszpi-tenger partján Türkmenisztántól Kazahsztánon át Oroszországig futó gázvezeték megépítése. Ez feleslegessé tenné a Kaszpi-tenger mélyén haladó, Türkmenisztánt Azerbajdzsánnal, majd Európával összekötő alternatív vezeték megépítését. Így Európa továbbra is csak Oroszországon áthaladó vezetékeken juthat Keletről földgázhoz.

A háromoldalú megállapodás alapján 2009-2010-ben csaknem 10 milliárd köbméter földgáz áramolhat évente Közép-Ázsiából Oroszország felé.

Az adott nyomvonalon a későbbiekben új gázvezetéket is lefektethetnek. Ezzel az orosz határig eljuttatott évenkénti mennyiséget akár 90 milliárd köbméterre is lehet növelni.

Oroszország az itt átvett gáz ezer köbméteréért 100 dollárt fizet Türkmenisztánnak, miközben a sajátját 255 dollárért értékesíti Nyugat-Európába - derül ki a Világgazdaságból.

A Kommerszant gazdasági lap szintén Oroszország jelentős külpolitikai győzelmének tartja a szerződést, míg a nyugati kommentárok szerint az súlyos csapást mért mind az Egyesült Államok, mind az EU azon terveire, hogy - energiafüggőségük csökkentése érdekében - az oroszok megkerülésével építenek gázvezetéket ebből a térségből és Iránból. Az egyezség negatívan érinti Kínát is, amely szintén szeretett volna hozzájutni a türkmén gázhoz. Ugyanakkor a kitermelés haladéktalan növelésére szólította fel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), mivel az üzemanyag-szükséglet növekedése miatt a nyár folyamán jelentősen megcsappanhatnak a fejlett országok nyersolajtartalékai. Az IEA havi olajpiaci jelentése szerint 16 éve nem voltak olyan alacsonyak az üzemanyag-tartalékok az Egyesült Államokban ebben az időszakban, mint most. (bj/kommersant.ru/vg.hu)