Az MKP alternatívát nyújtana a pozsonyi kormánypolitikához

2007. május 25., 10:00 , 332. szám

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az a fő célkitűzése, hogy Szlovákiában alternatívát kínáljon a jelenlegi, szerintük kockázatos kormánypolitikához, a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárthoz tartozó többi szlovák társpárttal együtt - emelte ki Brüsszelben az MKP újonnan megválasztott elnöke az Európai Néppárt vezetőségének ülésén.

Csáky Pál kifejtette, sok a kifogás a szlovák kormány összetételét illetően, különösen a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részvétele miatt. Elmondta, hogy Brüsszelben is találkoztak olyan kérdésekkel, amelyek "pontosan számon tartják Slota magyarellenes, kisebbségellenes és demokráciaellenes, az európai szocialisták irányultságát is megkérdőjelező kijelentéseit".

Kitért egy kérdés kapcsán a saját állítása szerint tavaly magyar szavaiért megvert szlovákiai magyar lány, Malina Hedvig ügyére is. Elmondta: az MKP álláspontja változatlan az ügyben: hisz a lánynak, és úgy értékeli, hogy erőszak áldozata lett. Ezt az ügyet az MKP a jogállamiság próbakövének tartja - hangoztatta Csáky Pál. (MTI/fidesz.hu/Kárpátalja)