KMKF: új nemzetpolitikai koncepció

2007. május 25., 10:00 , 332. szám

Közös Kárpát-medencei, fejlesztésalapú nemzetpolitika kialakítására van szükség, ami közös fundamentumot jelent a magyarság számára - hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma állandó bizottsága soros ülésének megnyitóján kedden a Parlamentben.

Az uniós csatlakozás, az uniós felzárkózás jelentheti azt, hogy egy egészen másként strukturált Kárpát-medencéről beszélhetünk, amelyik lehetőséget kap egy nemzetpolitika kialakítására - emelte ki a házelnök A magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzet nagy részének európai uniós csatlakozása után címmel megtartott előadásában.

Dr. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdéseket felügyelő szakállamtitkára a magyar kormány új nemzetpolitikájáról értekezett a fórumon.

A bizottsági ülés napirendjén szerepeltek Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozásának hatása a magyar-magyar kapcsolattartásra, illetve a határon túli magyarság helyzetének aktuális kérdései. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a KMKSZ már 11 évvel ezelőtt felvetette, hogy megoldást kell találni az anyaországgal való kapcsolattartás biztosítására a vajdasági és a kárpátaljai magyarság számára a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozás esetére, ami azonban azóta sem sikerült. A határon túli és az anyaországi politikai pártoknak erkölcsi kötelessége a szolidaritás a vajdasági és a kárpátaljai magyarsággal. Oda kell hatni, hogy a magyar kormány még a schengeni rendszer bevezetése előtt találja meg a kielégítő megoldást a problémára - sürgette a politikus.

Ugyancsak fontos témája volt az ülésnek a KMKF idei plenáris ülésének előkészítése, amelyre szeptember 14-én kerül sor. (pszv/MTI)