Legkeresettebb a számítástechnikus, de Kárpátalján a jó asztalos is kell

Menő szakmák Ukrajnában

2007. május 25., 10:00 , 332. szám

A jövőben a legkeresettebb és legjobban fizetett szakemberek közé tartoznak majd Ukrajnában a számítástechnikusok, a pénzügyi szakemberek és a menedzserek. A mérnöki-műszaki területen komoly munkaerőhiánnyal, valóságos krízissel számolnak.

A fejvadászok és felsőoktatási szakemberek szerint a fiatalokat ma szinte lehetetlen rávenni arra, hogy a felsőoktatási intézmények mérnöki-műszaki karán tanuljanak tovább. Az okok nyilvánvalóak: az egyetemek, főiskolák kínálta szakmák és az ipar által megkövetelt képesítés távolról sem fedik egymást tökéletesen. Ráadásul ahhoz, hogy egy fiatal műszaki értelmiségiből valóban jól képzett szakember legyen, több évnyi kitartó munkára és folyamatos továbbképzésre van szükség, miközben az ágazatban a pályakezdők fizetése elmarad a divatszakmákban elérhető jövedelmektől.

Miközben tehát a magasan képzett műszaki szakemberekből számottevő hiány mutatkozik - olyannyira, hogy sok területen külföldi vendégmunkásokat is alkalmaznak -, a honi képzés továbbra is akadozik, illetve nagyban függ majd attól, milyen ütemben fejlődik tovább az ország ipara. Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy a megfigyelők véleménye szerint tovább súlyosbodik a már jelenleg is komoly káderhiány az iparban, ami óhatatlanul emelni fogja mind a mérnökök bérét, mind a műszaki szakmák megbecsültségét. A máris érzékelhető káderéhséget tovább fokozza majd, hogy a kilencvenes évek gazdasági válsága miatt gyakorlatilag teljesen kiestek a munkaerőpiacról a középkorúak, azaz a ma 30-50 évesek.

Hasonlóan rohamos ütemben növekvő népszerűséget jósolnak az elkövetkező öt évben az olyan, már ma is keresett szakmáknak, mint például a programozó, a számítástechnikus, a pénzügyi szakember és a menedzser. A jelenség érthető, ha figyelembe vesszük az elmúlt évek fejleményeit: megjelentek és aktívan fejlődnek Ukrajnában a tőzsde és a részvénypiac, virágoznak a bankok és a kereskedelmi hálózatok. Míg például egy nagyüzem mérnöke ma országos átlagban mintegy 300 dollárnak megfelelő bérre számíthat havonta, addig egy eladásszervező szakembernek vagy menedzsernek közvetlenül a tanulmányai elvégzése után 600 dollárnyi bért is felajánlhatnak, ugyanakkor országos szinten az 1-3 ezer dolláros keresetek sem számítanak ritkaságnak. Szakemberek úgy vélik, a legkeresettebb szakmák esetében az ukrajnai fizetések már öt éven belül elérik az európai szintet.

A nyugati gazdálkodási minták, a globalizáció változást idéznek elő az állásokra jelentkezőkkel szemben támasztott követelmények tekintetében is. A szakmai tudás némileg a háttérbe szorul, a munkaadókat elsősorban a munkavállalók idegennyelv-tudása és személyes tulajdonságai érdeklik. A megfelelő munkatárs kiválasztásában e két faktor aránya megközelítőleg negyven a hatvanhoz.

Napjainkban, nyugati mintára, immár Ukrajnában is rendeznek állásbörzéket a jelentősebb oktatási intézményekben. Természetesen elsősorban a fővárosi, élen járó egyetemekről, főiskolákról van szó, ahol a végzősöknek az ország vezető cégei, illetve a külföldi vállalkozások helyi leányvállalatai ajánlanak karriert. Nyilvánvaló, hogy ezzel a szakmai tudás és az egyéni képességek mellé belopózik egy újabb, a munkaerő-piaci helyzetet döntően meghatározó tényező: a helyzeti előny, a lehetőség, hogy valaki ezekben a kiemelt tanintézményekben szerezzen képesítést.

Ami Kárpátalját illeti, mifelénk egyelőre alig mutatkozik káderhiány a valóban jól fizető területeken. Különösen igaz ez a középvezetői állásokra, amelyeket szükség esetén könnyedén betöltenek az ország más régióiban toborzott munkaerővel. Figyelemre méltó mindazonáltal, hogy bizonyos speciális képesítést és gyakorlatot igénylő szakmákban egy ideje már enyhe káderhiány mutatkozik a megye területén működő vállalatoknál, s az építő- és szolgáltatóiparban is érzékelhető a jól képzett, tapasztalt mesteremberek hiánya. Bár a megyei átlagnál jobban jövedelmező területekről vanszó, mégis igen nehéz jó asztalost vagy szerszámgéplakatost találni, hiszen külföldön, de akár a fővárosban is lényegesen jobb bérekkel csábítják őket. Csábítani pedig nem is nehéz, ha figyelembe vesszük, hogy a megyei statisztikai főosztály adatai szerint márciusban az iparban 972,54 hrivnya volt az átlagkereset Kárpátalján, s valamennyi közül legjobban fizetett pénzügyi ágazatban is "csupán" 1775 hrivnyát tett ki az átlagbér. Viszonyításképpen: az oktatásban dolgozók átlagbére Kárpátalján ugyanezen hónapban 768,82 hrivnya volt. (Kárpátalja/Korreszpondent/podrobnosti.ua)