Lesz kishatárforgalom?

2007. május 25., 10:00 , 332. szám

Az ukrajnai helyzetről vitázott kedden a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke egy olyan Ukrajna támogatása, amely közelít az euro-atlanti integrációhoz.

Szőke László, a külügyminisztérium szakállamtitkára az ülésen bejelentette: nyáron várhatóan aláírják Ukrajnával a kishatárforgalmi megállapodást, így az még Magyarország schengeni csatlakozása előtt életbe léphet.

Az ülésen meghívottként jelen lévő dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke beszédében rámutatott: rendkívül súlyos alkotmányos válság van Ukrajnában, amelynek azonban csak politikai megoldása létezik oly módon, hogy a politikai erők megegyeznek az alapvető kérdésekben. A politikus szerint a válságból való kilábalás csak egy új választás útján lehetséges.

Brenzovics László szerint Európának, s így Magyarországnak is az az érdeke, hogy Ukrajnában demokratikus viszonyok uralkodjanak, s mindent meg kell tenni ennek elősegítése érdekében. Mint mondta, Ukrajna számára nyitva kell hagyni az európai integráció perspektíváját, és hangsúlyosan oda kellene figyelni a kárpátaljai magyarság problémáira is. Véleménye szerint célszerű lenne elérni, hogy Magyarországnak a schengeni rendszerhez való csatlakozása ne jelentsen Ukrajna számára újabb vasfüggönyt. Brenzovics hangsúlyozta: rendkívül pozitív jel lenne ebben a tekintetben a kishatárforgalmi rendszer újraélesztésére vonatkozó szerződés aláírása a két ország között. (hk/MTI)