Belső feszültség az RMDSZ-ben

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

A jelek szerint az RMDSZ vezető politikusai levonták az első következtetéseket a minapi népszavazásból, miután kampányuk ellenére a magyar szavazók több mint a fele Traian Basescu államelnök maradására voksolt.

Az RMDSZ szerint a magyarok azért maradtak nagy számban távol az elnök sorsáról döntő népszavazástól, mert a választó és a politikum prioritásai nem egyeznek.

Figyelmeztető jel, hogy az RMDSZ-en belül többen is bírálják a magyar képviseleti szervezet referendummal kapcsolatos politikáját. Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátor szerint hátrébb kell lépniük a népszavazással kapcsolatos elhibázott magyar álláspont támogatóinak, az RMDSZ-nek hiteles politikát képviselni tudó új emberekre van szüksége. Toró T. Tibor Temes megyei parlamenti képviselő úgy látja, az RMDSZ területi szervezeteinek elnökei kényszeredetten kampányoltak, mert nem voltak meggyőződve arról, hogy az RMDSZ vezetősége helyes döntést hozott.

Az RMDSZ és Traian Basescu között tavaly március 15. után vált feszültté a viszony, amikor az államfő Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Szövetség elnökének meghívására ellátogatott Székelyudvarhelyre, és ezzel mintegy legitimizálta az RMDSZ ellenzékét - írja a Magyar Hírlap. (fideszfrakcio.hu/Kárpátalja)