Guton is fellobbant a kék láng

Brenzovics László: Javul az élet minősége

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

Gut a Beregszászi járás 29. települése, melyre eljutott a földgáz. Ebből az alkalomból ünnepségre került sor a településen.

A vendégeket és a megjelenteket Csulák Ernő polgármester köszöntötte.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke beszédében kifejezte örömét, hogy végre Gutra, ebbe az erdők övezte beregszászi járási magyarlakta községbe is eljutott a földgáz, ami elsősorban a falu lakosságának áldozatkészségét, de nem utolsósorban a járás és a község volt és jelenlegi vezetőit dicséri. A földgáz bevezetése közelebb hozza az életminőség javulását, a komfortot, azt, hogy a felnövekvő nemzedékek egy európaihoz közelebb álló életet élhessenek.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke rámutatott, hogy nem kis erőfeszítésébe került a járásnak, hogy Gutra is eljuthasson a földgáz, ami azzal is magyarázható, hogy évről évre nő a tartozékok ára, a munkálatok költsége. Mint mondta, új fejezet kezdődik a község életében, a földgáz bevezetésének köszönhetően megindulhat a fejlődés. A járási tanács elnöke végül további hasonló összefogást és tenni akarást kívánt a gutiaknak.

Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Mihajlo Popovics, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal apparátusának vezetője, Volodimir Trikur, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, valamint Fegyir Vajdanics, a Zakarpatgaz gázszolgáltató vállalat beregszászi kirendeltségének vezetője.

A köszöntőket követően Brenzovics László, Csizmár Béla, Csulák Ernő, Mihajlo Popovics, Volodimir Trikur és Fegyir Vajdanics meggyújtották a gázfáklyát, átadva ezzel a falu használatába a vezetéket.

Lapunknak nyilatkozva Brenzovics László elmondta, hogy sajnálatos módon az 1950-es években elkezdődött gázbevezetési folyamat legutoljára a magyarlakta járásokba jutott el, ráadásul a Beregszászi járásban még mindig több olyan község van, ahol továbbra is nélkülöznie kell a lakosságnak a földgázt. Reményei szerint a gázbevezetési folyamat folytatódni fog, annál is inkább, mivel a megyei tanács a legutóbbi ülésén 250 ezer hrivnyát utalt ki a Barkaszó-Rafajna gázvezeték építésének befejezésére, és 300 ezer hrivnyát a munkácsi járási Izsnyéte-Barkaszó vezeték megépítésére. Ha ezek elkészülnek, további tíz település juthat földgázhoz, amivel lényegében be is fejeződne a gázvezeték kiépítése a Beregszászi járásban.

Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese, a KMKSZ Guti Alapszervezetének elnöke lapunknak elmondta: a járási közigazgatás és a járási tanács 350 ezer hrivnyát utalt ki a gázvezeték megépítésére, továbbá a Gutra vezető út javítását is a közigazgatás fedezte. Jó esély van arra is, hogy Csetfalvára és Orosziba is eljusson a földgáz. Az elosztóvezetékek a földgázt most még nélkülözni kénytelen településeken ki vannak építve, már csak a fővezeték hiányzik. Reményei szerint a földgáz bevezetése nemcsak az emberek jólétének javulásához járul hozzá, hanem befektetőket is vonz majd a térségbe, például a Guton található termálvízforrás hasznosítására.

Baráth József

Brenzovics László beszédet mond