Irka-gyermeknap

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

Idén nem fergeteges bulival, 100 kilogrammos tortával, hanem író-olvasó találkozóval ünneplte az Irka a gyermeknapot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ünnepi könyvhét (2007. május 25 - június 8.) alkalmából a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, az Irka és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány szervezésében Kárpátaljára látogatott Gáspár Ferenc és Fenyvesi Félix Lajos. Író-olvasó találkozóval egybekötött rendhagyó történelem-, illetve irodalomórán találkoztak a gyerekek a vendégekkel.

Május 25-én délelőtt a Mezőkaszonyi Középiskola 9. osztályosainak tartott rendhagyó történelemórát Gáspár Ferenc A Sárkányrend Lovagja voltam Zsigmond király udvarában címmel, Fenyvesi Félix Lajos pedig a kisebbeknek mutatta be Égigérő szélmalom című új könyvét. A szó valódi értelmében rendhagyó volt a mód, ahogyan Gáspár Ferenc elvezette hallgatóit könyveinek világába, Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás udvarába. Megismerkedtek a diákok a korhű fegyverekkel, a kardokkal, szablyákkal, tőrökkel, kézbe vehették, ki is próbálhatták azokat, majd játékos tesztlapokon ellenőrizhették történelmi ismereteiket. A legügyesebbek könyveket, noteszeket kaptak jutalmul.

Délután a Rákóczi-főiskolán a beregszászi Irka-olvasókkal találkoztak az írók. Fenyvesi Félix Lajos gyermekkori élményeiről mesélt, bemutatta képverseit, majd válaszolt a gyerekek kérdéseire. A találkozó egyik legizgalmasabb mozzanataként Gáspár Ferenc vezetésével eljátszottak egy koronázási ünnepséget.

A találkozó rövid Irka-ismereti vetélkedővel zárult, ahol a gyerekek megmutathatták, mennyire ismerik lapjukat. A jól válaszolók a Dorcas AID ajándékcsomagját kapták.

A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány és dr. Vraukó Tamásné jóvoltából az Irka-gyermeknap egyetlen résztvevője sem tért haza ajándékkönyv nélkül.

pm.