Oklevélosztás a főiskolán

A nyelvtudás több esélyt jelent

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében került sor május 25-én az Apáczai Közalapítvány által támogatott főiskolai tanfolyamok végzőseinek diplomaosztójára.

A rendezvényt Soós Kálmán, a főiskola rektora nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a főiskola mindenképpen szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság piacképes tudással rendelkezzen. Ezt a törekvést tükrözi a mai ünnepség is.

Tizenhat különböző tanfolyam ötszázegy diplomája került átadásra az ünnepségen. Váradi Natália főiskolai tanár, a főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője, a Pannon és az Euro Nyelvvizsgaközpont kárpátaljai koordinátora informálta lapunkat a tanfolyamok mibenlétéről. Mint mondta, a főiskola három éve indít különböző tanfolyamokat, mint például matematika, földrajz, történelem, biológia, ukrán nyelv, angol nyelv előkészítő (a főiskolai tantárgyakból), idegen nyelv (angol, német és ukrán nyelvből, valamint magyar nyelvből mint idegen nyelvből lehet alap- és középfokú nyelvvizsgát tenni), európai uniós alapismeretek, pályázatírói képzés, ECDL (informatika). Ezeket a tanfolyamokat nemcsak Beregszászban tartották, hanem Kárpátalja több régiójában: Nagymuzsalyban, Nevetlenfaluban, Salánkon, Nagypaládon, Karácsfalván, Bátyúban, Nagydobronyban. Kezdetben Munkácson és Tivadarfalván is, de az itt tanulók kérték, hogy bejárhassanak a főiskolára. A megszerzett oklevelek kétnyelvűek (magyar és ukrán), és arról tanúskodnak, hogy a tanfolyamot elvégző 60%-ban teljesítette a kiszabott feladatokat. A főiskola Felnőttképzési Központján belül két nyelvvizsgaközpont is működik: a 2005-ben indult Euro Nyelvvizsgaközpont (ahol angol és német nyelvből lehet alap-, közép- és felsőfokú nyelvvizsgát, valamint szakmai nyelvvizsgát tenni) és a 2006 végén akkreditált Pannon Nyelvvizsgaközpont (ahol angol, német és ukrán nyelvből lehet nyelvvizsgázni). Évente négyszer (márciusban, májusban, szeptemberben és decemberben) van vizsgatétel (erre is van külön felkészítő tanfolyam), amelyekre előtte egy hónappal be kell jelentkeznie a vizsgázónak. Felső korhatár nincs, az alsó tizennégy év. Az ezeken szerzett okleveleket az Európai Unió minden tagállamában elfogadják. Az okmányokat nem Ukrajnában állítják ki, hanem Magyarországon, hiszen a Pannon nyelvvizsgaközpontnak Veszprémben, az Euro nyelvvizsgaközpontnak Budapesten van a központja, s az okiratokat postai úton küldik le.

Napjainkban nagyon sok munkahelyen kérik, hogy a munkavállaló valamilyen idegen nyelvet is beszéljen. A tanfolyamokat elvégzők a megszerzett oklevelekkel igazolhatják ezt, így nagyon nagy segítséget és több esélyt jelent a munkára jelentkezőknek, illetve a már dolgozóknak.

snicer