"Vegyétek a Szentlelket"

Pünkösdi római katolikus búcsú Csetfalván

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

Pünkösd második napján Csetfalván a Szentlélek tiszteletére szentelt katolikus templomban búcsúra került sor, melyen részt vett Reisz Pál zalaegereszegi ferences atya, Radics Dávid budapesti káplán, Weinrauch Márió nagyszőlősi és Nádor Albert felsőkerepeci római katolikus plébános, valamint Gajdos Attila tiszaújlaki görög katolikus parochus.

Az ünnepségre a templom lépcsőjét és bejáratát virágokkal díszítették fel. A csetfalvai hívek énekszóval fogadták a Gajdos Attila vezette, gyalogszerrel és keresztekkel ide zarándokló tiszaújlaki híveket, akik három évvel ezelőtt a templomudvaron álló feszülettel ajándékozták meg a helyieket.

A mise kezdetén dicsérő énekeket énekeltek. Az ünnepre választott evangéliumi rész Szent János könyvéből hangzott fel: "Amikor a hét első napján beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: "Békesség nektek!" Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: "Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot."

Reisz Pál atya szentbeszédében elmondta: Isten mindig különböző jelekkel győzi meg az embert arról, hogy jelen van. Amikor Jézus elküldte az Atyától a Szentlelket, akkor az apostolokra külön-külön szállt le, ezzel külön-külön kiválasztotta őket és elküldte a világba. A szentbeszédben szó volt még a hit, a kitartás, a templom fontosságáról mint olyan tényezőkről, melyek fontosak egy hívő ember, a közösség számára.

F.Zs.