Fotókiállítás: Nők Szent Erzsébet nyomában

2007. június 8., 10:00 , 334. szám
Az ünnepélyes megnyitó

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) fotókiállítás nyílt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a főiskola és a Weimari Filmintézet közös szervezésében Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából. A kiállítás képein olyan 20-21. sz.-i nőket mutatnak be, akik Szent Erzsébet nyomdokain járva munkálkodnak Isten és embertársaik javára.

A rendezvényt dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, megyei tanácsi képviselő nyitotta meg, üdvözölve a megjelenteket és a vendégeket: dr. Brenzovics Lászlót, a KMKSZ és a megyei tanács alelnökét, Wolfgang Knappét, a Weimari Filmintézet igazgatóját, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának képviseletében dr. Nagy Petronella konzult, valamint Bohán Béla beregszászi római katolikus plébánost, majd elmondta: a mostani tárlat egy korábbi Szent Erzsébethez kapcsolódó kiállítás folytatásaként is értelmezhető.

Brenzovics László beszédében méltatta Wolfgang Knappe munkásságát. Mint mondta, Knappe és munkatársa, Christine Leiderman fotós azt a célt tűzték maguk elé, hogy bejárják azokat a tájakat, országokat, ahol Szent Erzsébet életében megfordult. Így útjuk során a szent születési helyétől, Sárospataktól egészen a németországi Türingiáig jutottak el. A kiállítás Németország, Lengyelország és Magyarország több nagyvárosa után most végre eljutott Kárpátaljára is. Az alelnök reményét fejezte ki, hogy a tárlatot szemlélőket gondolkodásra készteti a kérdés: vajon miben rejlik Szent Erzsébet karizmatikus személyének titka, melynek hatására 800 év után is számos követője akad?

Wolfgang Knappe elmondta: magyar történelmünk eme legendás szentjének Isten iránti elhivatottsága, segítőkészsége motiválta őket arra, hogy több országot beutazva olyan hölgyeket keressenek fel, akik Szent Erzsébet életét példaként követve Isten dicsőségére és közösségük javára munkálkodnak. Az utóbbi hét évben 10 országban jártak, kb. hatezer kilométert megtéve. Útjuk során közel 100 emberrel találkoztak, akikről riport és fénykép készült. Az érdeklődők a hölgyek képe alatt magyarul és az illető ország nyelvén feltüntetett adatokat olvashatnak a személyek nevét, foglalkozását, mottóját illetően.

Fischer Zsolt