Fürödnénk, de hol?

Itt a strandszezon

2007. június 8., 10:00 , 334. szám

Itt a nyár, itt a strandszezon. A melegben egyre többen kívánnak megmártózni a hűsítő vízben, azonban megyénkben összesen három hivatalosan engedélyezett strand működik, így aztán az emberek többségének olyan fürdőhelyekkel kell beérniük, amelyeken nem mindig életbiztosítás a fürdőzés.

Volodimir Kosztyukov, az állami vízi mentőszolgálat főellenőre lapunknak elmondta: ma csak három hivatalosan engedélyezett és a követelményeknek megfelelően kiépített szabad vízi strand működik Kárpátalján, holott a korábbi évtizedekben több ilyen létezett a megye folyói és tavai mentén. Idén remény van arra, hogy ismét működni fognak strandok Huszton, a Rika (Nagyág) folyónál, Aknaszlatinán, a sóstavakon, illetve Munkácson, a Latorca partján. Aknaszlatinán a búvárok már elvégezték a tófenék vizsgálatát, s hamarosan sor kerül a strand bejegyzésére (amihez a medertisztítás mellett szükség van a felcseri és a vízi mentői állandó felügyelet biztosítására). Két strand nyílt idén a Huszt környéki mesterséges tavakon, amelyeken a fürdésen kívül csak a legalapvetőbb szolgáltatásokat (WC, zuhanyozás) lehet igénybe venni, igaz, viszonylag olcsón, mindössze 5 hrivnyáért. A harmadik strand Beregdédában működik. Itt hétköznap 10, hétvégén pedig 15 hrivnyába kerülnek a belépők.

A folyó- és tópartokon kialakított strandok mellett igénybe vehetők az uszodák is, ezekből azonban szintén igen kevés üzemel a megyében: egy Beregszászban és egy Ungváron. A Zakarpattya sportbázishoz tartozó beregszászi termálvizes uszoda igen közkedvelt mind a helybeliek, mind a távolabbról érkező turisták körében. Itt egy órai fürdésért a felnőtteknek tíz, a gyermekeknek hat hrivnyát kell fizetniük. Vaszil Masika igazgató tájékoztatása szerint a kánikula beálltával nemcsak a hétvégén, hanem a hétköznapokon is telt ház van. Ugyancsak közkedvelt üdülőhely a Mezőkaszony határában található termálfürdő, ahol szálláshelyet és szaunázási lehetőséget is biztosítanak a pihenni vágyók számára. A belépő ára gyermekeknek 5, felnőtteknek 10 hrivnya, a szállás 60 hrivnya egy személyre (étkezéssel együtt), a szauna pedig óránként 10 hrivnyába kerül. Ungvár tavaly irigylésre méltó helyzetben volt - két strand is működött. Idén azonban, úgy tűnik, egyik sem fog üzemelni. Az ungváriak számára így jelenleg az egyetlen fürdőzési lehetőséget a Kárpátaljai Állami Egyetem tulajdonában lévő, nemrég megnyílt Szpartak uszoda kínálja, 7-14 hrivnyáért.

A korábbi évekhez hasonlóan a fürödni, pihenni, strandolni vágyók túlnyomó többsége egyéb lehetőségek híján továbbra is arra fog kényszerülni, hogy a szabad strandokat vegye igénybe, amelyeken nemcsak a szükséges infrastruktúra hiányzik, de vízi mentők sem állnak az arra rászorulók rendelkezésére. Számos népszerű, sok fürdőzőt vonzó szabad strand található a Borzsa, a Latorca és a Tisza folyók mentén, illetve tópartokon, melyeket némi ráfordítással hivatalosan be lehetne jegyeztetni, és ez esetben a működtetők jövedelemhez jutnának, a fürdőzők pedig biztonságban éreznék magukat.

Joszip Pidliszkij, a megyei KÖJÁL helyettes főorvosa lapunknak elmondta, hogy a strandszezonban a KÖJÁL munkatársai hetente vesznek vízmintákat a fürdőzésre kijelölt és a közismert szabad strandokon. A szennyező anyagok, baktériumok jelenléte Kárpátalja szinte valamennyi folyójának és tavának vizében kimutatható, ám nem olyan mértékben, hogy a fürdőzés fertőzésveszéllyel járna. Sem a múlt évben, sem idén nem fordult elő olyan eset, amikor egyértelműen megállapítható lett volna, hogy valaki fürdés következtében kapott fertőzést. Viszont nem árt az óvatosság, hiszen a vízhőmérséklet emelkedésével nő a fertőzésveszély is.

Baráth József

Csak okosan!

A víz jóbarát, de a meggondolatlan ember számára végzetes ellenséggé válhat. Ezért ajánlatos fürdés előtt alaposan szemügyre venni, különösen a folyók vizét, nincs-e az általunk kiszemelt hely közelében örvény. Minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény, és ezáltal veszélyesebb is. Ezért tilos ilyen helyeken a fürdőzés! Fontos arra is odafigyelni, hogy ismeretlen helyen soha ne ugorjunk a vízbe, mert ennek akár végzetes következményei is lehetnek, ha nem figyelünk oda a víz alatti akadályokra. Tilos a vízbe ugrani felhevült testtel. Előtte ajánlatos fokozatosan lehűteni magunkat. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabadvizekben. A gyengén úszó felnőtteknek szintén nem ajánlatos egyedül a hullámok közé vetni magukat. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata. Ne fürödjünk alkoholfogyasztás után, illetve tele gyomorral.

A napozásnál arra kell odafigyelnünk, hogy az erős sugárzás ne károsítsa bőrünket. Az alábbi tanácsok betartásával ez a kockázat elkerülhető: legyünk óvatosak az első néhány alkalommal, hagyjuk bőrünket fokozatosan hozzászokni a napsütéshez; ne napozzunk 11 és 15 óra között; használjunk a bőrtípusunk és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krémet; hólyagos leégés esetén orvoshoz kell fordulni; a szem megóvása érdekében mindenképpen ajánlatos a káros napsugaraktól is védelmet nyújtó napszemüveget viselni; a napszúrás elkerülés végett nem árt, ha szalmakalapot viselünk.