Gólok a rászorulókért

Egyházi labdarúgótorna

2007. június 8., 10:00 , 334. szám

Történelmi események színhelye volt hétfőn a Nagyberegi Középiskola, ahol kárpátaljai és magyarországi református, illetve helyi görög katolikus lelkészek rúgták a labdát a barátság jegyében, a Sámuel Alapítvány által támogatott otthontalan árvák megsegítése érdekében.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészeiből verbuvált két csapat, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye labdakedvelő magyar papjai s a magyarországi református lelkészek csapata mérte össze focitudományát hétfőn a Nagyberegi Középiskola műfüves pályáján. A körmérkőzéses rendszerben lebonyolított, látszólag ártalmatlan kispályás, kétszer húsz perces labdarúgó-mérkőzések a szó szoros értelmében történelmi jelentőségűek voltak, hiszen nem akadt még példa arra megyénkben, hogy a lelkészek sportmezre cseréljék a palástot, s hogy a görög katolikus parochusok stoplis cipőt öltsenek. A pályán sem volt azután kegyelem - természetesen a sportszerűség határai között -, a tiszteletesek és tisztelendők ugyanúgy küzdöttek a győzelemért, akárcsak világi sporttársaik: ha kellett, becsúszva szereltek, ha nem volt más megoldás, csukafejessel fejezték be a támadást - egyszóval mindent megtettek a győzelemért.

A Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezésére indult el az a mozgalom, amely egy jótékonysági gála keretében javasolta a kapcsolatfelvételt, a közösségvállalást az anyaországi és a határon túli lelkipásztorok között, melyet az Igének megfelelően a rászorulók megsegítésével kötöttek egybe. Az akció előzménye, hogy néhány héttel ezelőtt a magyarországi református lelkészek Bölcskei Gusztáv püspöknek, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökének támogatásával és hathatós részvételével hasonló jótékonysági rendezvényt kezdeményeztek az anyaországi hajléktalanok válogatottjának közreműködésével, amelyen kárpátaljai lelkésztársaik is részt vettek - mondta el lapunknak Balogh Attila Ung egyházmegyei esperes, aki ugyancsak a házigazdák zebracsíkos mezét viselte ezen a napon. A mostani akció célja a játékon túl a figyelemfelkeltés volt, annak a bizonyítása, hogy mennyire fontos és szükséges az árvák támogatása, az istápolásukra létrejött Sámuel Alapítvány munkájának népszerűsítése. Ugyancsak szükséges a lelkészek, papok közötti barátság és együttműködés erősítése, hogy valóban testvérek lehessünk a Krisztusban - hangsúlyozta az esperes.

A Sámuel Alapítvány családi típusú gyermekotthonokat hoz létre Kárpátalja-szerte olyan árva gyermekek megsegítésére, akik korábban árvaházakban éltek. Ezekben a gyermekotthonokban, melyekből immár hat működik Kárpátalján, hívő családok fogadják be az árvákat, nemegyszer saját gyermekeik mellé, s családi környezetben tudják felnevelni azokat az apróságokat, akik addig híjával voltak a szülői szeretetnek, az otthonnak.

A Sámuel Alapítvány most felállította saját sátrát az iskola udvarán, ahol a pannók a szervezet eddigi tevékenységét voltak hivatottak bemutatni, s hozadék gyanánt máris elkönyvelhették az induló csapatok "nevezési díjait" támogatásként mindazon adományokon kívül, amelyek az esemény támogatóitól és vendégeitől gyűlnek majd össze. Sipos Géza, az alapítvány elnöke azt tartotta az akció legfontosabb hozadékának, hogy az eddigieknél is szélesebb körben ismerheti meg a közvélemény az alapítvány céljait és tevékenységét. "Mindennemű támogatásnak nagyon örülünk" - hangsúlyozta a vezető - rámutatva, hogy a családtípusú gyermekotthonokban elhelyezett gyermekeket az állam is támogatja, de az ingatlanok megvásárlása, kialakítása elsősorban a Sámuel Alapítvány feladata. "Fő célunk jelenleg éppen egy nagyberegi családtípusú gyermekotthon létrehozása, ezért különösen nagy áldás, hogy az Úristen éppen itt hozta létre a mostani találkozót" - mondta az alapítvány elnöke.

Az eseményt a nagyberegi művészkerékpár-csapat látványos bemutatója vezette fel, majd a résztvevők kivonultak a pályára, ahol Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke megnyitójában örömének adott hangot, amiért sor kerülhetett erre az igazán barátságos vetélkedőre. "Fontos látnunk, hogy itt nem nemzeti csapatok vetélkednek, hanem egy nemzet tagjai játszanak együtt; egymásért, s nem egymás ellen" - hangsúlyozta a püspök.

"A református egyháznak, mint Istentől küldetést kapott szervezetnek fontos a korábbiaknál valamivel modernebb módon megélni küldetését - nyilatkozta lapunknak Fodor Gusztáv lelkész, a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni regionális irodájának vezetője, az akció egyik kezdeményezője. - Akcióink nem pusztán arról szólnak, hogy etetjük a magyarországi hajléktalanokat, vagy éppen a kárpátaljai árvákat, hanem arról is, hogy velük mint testvérekkel találkozzunk, hogy a játék mindent átható valóságában találjanak egymásra közösségeink."

A krónikás nem mulaszthatja el megjegyezni, hogy a rendhagyó labdarúgótornát a görög katolikus papok csapata nyerte.

hk