Gyermeknap

2007. június 8., 10:00 , 334. szám

A beregszászi járási Asztélyban a település futballpályáján első alkalommal került sor június 3-án gyermeknapi rendezvényre. Az ünnepséget Nagy Anna polgármester asszony nyitotta meg, aki köszöntötte az egybegyűlteket és a vendégeket, köztük Sin Józsefet, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét. Ezután Dávid Árpád helyi lelkész tartott rendhagyó református istentiszteletet, majd sor került az óvodások és a kisiskolások szereplésére. Az ünnepi műsor tátikával, táncokkal, vetélkedőkkel folytatódott, különböző ügyességi versenyekben mérhették össze tudásukat a gyerekek. Közben zajlott a bográcsfőzőverseny, amelyre több csapat is benevezett, többek között az iskola, az óvoda, a helyi tanács, a polgárőrség, az ifjúság csapata és néhány család. Ebben a versenyben a zsűri döntése alapján nem hirdettek győztest, hanem minden résztvevő csapat elismerő oklevélben részesült. Izgalmas futballmérkőzést vívott egymással a helyi fiatalok és az öregfiúk csapata, közben a gyerekek különböző játékokkal szórakozhattak, körhintázhattak és felfújható kosárlabdapályán játszhattak. Az esti tombolasorsoláson értékes ajándékokat lehetett nyerni, többek között egy szép kerámiavázát, éjjeli lámpát, valamint egy faliórát.

Nagyszabású gyermeknapi rendezvényre került sor múlt szombaton Csapon. A helyi Lokomotív stadionba kilátogató gyerekek és szüleik sokrétű, színes programon vehettek részt.

A gyermeknapot Csap polgármestere, Galina Car és Ukrajna szépe, Lika Roman nyitották meg, majd népi játékokra, sport- és ügyességi vetélkedőkre, valamint aszfaltrajzversenyre került sor. Nagy tetszést aratott a rendezvényre kilátogatók körében a gyerekek munkáit bemutató rajzkiállítás, a salánki íjászkör, a csapi tűzoltók bemutatója, illetve az ungvári bábszínház bohócainak produkciója. A rendezvény helyszínén egészségügyi sátort állítottak fel, melyben a gyerekek szüleinek ingyenesen megmérték a vérnyomását és vércukorszintjét. Volt még ételkóstoló, és betekintést nyerhettek az érdeklődők a kézműves mesterségekbe is.

Délben került sor az "Életforrás" civil szervezet által felújított játszótér hivatalos átadására, melynek kialakítása nyolc hónap alatt, rengeteg társadalmi munkával történt meg. Ennek kapcsán Göreiné Pap Ildikó, az "Életforrás" elnöke lapunknak elmondta, hogy a fő cél a gyermekek és a nők érdekvédelmének felvállalása, egy élhetőbb világ megteremtése. Ennek a jegyében újították fel a játszóteret és szervezték meg a gyermeknapot.

Az esti órákban a városi tanács üléstermében gyülekeztek a csapiak, akiket Balogh Lívia, az est háziasszonya fogadott. A teremben a Budapestről érkezett Berecz András, a magyar nyelvterület talán legelismertebb mesemondójának nagysikerű estjére került sor, aki számtalanszor csalt mosolyt a teremben ülők arcára.

Snicer-Baráth