"Isten veletek, cimborák..."

2007. június 8., 10:00 , 334. szám
A Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola végzősei

Nagyszőlősön a Perényi Zsigmond Középiskolában idén 27 végzős diák fejezte be középiskolai tanulmányait.

Az iskola udvarán megtartott ünnepségen jelen volt többek között Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, járási tanácsi képviselő, Beláninec Éva, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal gyermekvédelmi főmunkatársa és Nagy Klára, a KMKSZ Nagyszőlősi Városi Szervezetének elnöke. Milován Jolán ünnepi beszédében e nap jelentőségéről beszélt, amely tanárnak, szülőnek és végzős diáknak egyaránt ünnep. " Nektek pedig, kedves végzősök, egy új kezdet reménysége ez a nap. Az iskola biztonságot, védelmet nyújtó falai közül ki kell lépnetek az élet útjára. És itt vár rátok az igazi, nagy feladat: el kell döntenetek, hogyan járjátok végig ezt az utat. Mert lehet a mai divatnak megfelelően mindenkin keresztülgázolva megvalósítani önmagad. Karrier bármi áron, szuper autó, szuper minden, és sok-sok pénz. Aki így járja majd élete útját, azt sok csalódás éri, mert hamis, értéktelen a cél, aminek szenteli életét. De ugyanezt az utat úgy is végig lehet járni, hogy egy másik erő legyen kísérőnk az úton. Ez az erő pedig a szeretet. Tudom, hogy ez a fogalom ma nem tartozik a legdivatosabbak közé, de higgyétek el, hogy roppant hatalom a szeretet. Ahol az érvek és a tekintély semmire sem mennek, a szeretet ott is győzedelmeskedik" - mondta Milován Jolán a végzősöknek.

Köszöntötte végzős osztályát Róka Szilvia osztályfőnök is, becsülettel, széppel, jóval teli életet kívánva nekik. Az osztályfőnök arra kérte tanítványait, mindig emlékezzenek egymásra, az alma materban együtt töltött közös évekre. Ezt követően a ballagók mondtak köszönetet tanáraiknak, szüleiknek, diáktársaiknak, majd koszorút helyeztek el báró Perényi Zsigmond szobránál. Az elsőéves kisdiákok verscsokorral köszöntötték végzős iskolatársaikat, majd átadták nekik a saját maguk "csomagolta" útravaló puttonyt. Végezetül Homoki Gabriella igazgatóhelyettes átnyújtotta a megyei és járási tanulmányi, ill. sportversenyek helyezettjeinek járó okleveleket, majd felhangzott az utolsó csengő.

A Beregszászi Magyar Gimnáziumban, ahol idén a két végzős osztály összesen ötven tanulója búcsúzott az alma matertől, a kitartóan szemerkélő eső sem tudta elrontani az ünnepi hangulatot.

A végzősök mindenekelőtt énekszóval sorra végigjárták az iskola valamennyi termét és folyosóját, majd fiatalabb diáktársaikkal együtt csatlakoztak a tanintézmény udvarán reájuk váró ünneplő közönséghez. A megjelentek között ott volt többek között Ujlaki György, az Ungvári Magyar Főkonzulátus beregszászi ügyfélszolgálati irodájának konzulja, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási és kulturális szakbizottságának elnöke, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főjegyzője.

Szabó Árpád igazgató tanévzáró és számvető beszédében emlékeztetett, hogy a gimnáziumot a szó szoros értelmében nagy megrázkódtatás érte az elmúlt tanévben. Bár személyi sérülés nem történt, annál nagyobb károk keletkeztek az épületben a földrengés következtében, melyeket részben már sikerült elhárítani. Mint elhangzott, történelmi pillanathoz érkezett idén a tanintézet, amennyiben hamarosan elkezdődhet a gimnázium új szárnyának építése.

A végzős diákok fejlődhetnek, változhatnak, de immár önmaguk által, mert nekik kell eldönteni, hogy merre mennek, mit csinálnak - hangsúlyozta köszöntőjében Orosz Ildikó. Útravalóul a megyei tanácsi képviselő magyar írók gondolataiból idézett. Wass Albertre utalva azt kívánta az életbe kilépő diákoknak, hogy életük végéig "látó" emberek legyenek, akik elfogadják és megbecsülik környezetük értékeit, majd Klebelsberg Kúnó egykori kultuszminiszterre hivatkozva arra buzdított, hogy a végzősök merjék felvállalni magyarságukat, legyenek "cselekvő magyarok". Végezetül Orosz Ildikó Teréz anyára utalva rámutatott: csak akkor lesznek cselekvő magyarok, látó emberek, ha azt, amit tesznek, szeretettel teszik.

Áldását adta a végzősökre Bohán Béla beregszászi római katolikus plébános és Taracközi Ferenc helyi református lelkész.

A Mezőkaszonyi Középiskolában 51 végzős diák ballagott, akik Balogh Andrea és Parászka Emil osztályfőnökökkel az élükön vonultak az ünnepség helyszínéül szolgáló iskolaudvarra.

Az ünnepséget megnyitó Márkus Miklós iskolaigazgató köszönetet mondott a végzősöket felnevelő szülőknek és a tanároknak. A végzősöknek azt kívánta, hogy valósítsák meg legmerészebb terveiket, ugyanakkor sohasem feledkezzenek meg a tanintézményről, melyben nevelkedtek. Ugyancsak köszöntötte a szép számban egybegyűlteket és a végzősöket Hitman Tibor polgármester, Béres István római katolikus diakónus pedig Isten áldását kérte a diákokra. Az osztályfőnökök nevében Balogh Andrea köszöntötte meghatódva a végzősöket.

Az 51 ballagó diák verses-zenés összeállítással búcsúzott az iskolától. A szülők nevében Kovács Mária mondott köszönetet a tanároknak gyermekeik felneveléséért. Végül megszólalt az utolsó csengő, és a végzősök utoljára bejárták az iskola osztályait, majd végigballagtak a település főutcáján.

Kissé borongós időben került sor Jánosiban a helyi középiskola végzős diákjainak ballagási ünnepségére. A rendezvényt Szemjon Szergej, az intézmény igazgatója nyitotta meg köszöntve a vendégeket, közöttük Barta Mártát, Jánosi polgármester asszonyát, és Egressy Miklóst, a helyi görög katolikus egyház parochusát.

Először a negyedikes kisdiákok köszöntek el az alsó osztályos tanulóktól, majd az oklevelek átadása következett. Tanulmányi eredményeikért kapott oklevelet több alsó osztályos tanuló, valamint a különböző járási és területi versenyeken elért eredményekért részesült elismerésben az iskola több felsős tanulója. Elismerésben részesült Daday Elvira rajztanár, aki elnyerte a Beregszászi járásban Az év tanára címet. A továbbiakban az iskola tanulói köszöntötték a 31 végzős diákot. Az osztályfőnökök közül Pataki Erzsébet, a 11. A osztály osztályfőnöke szólt az egybegyűltekhez. Ezután következett a három végzős osztály búcsúbeszéde, amelyet a 11. A részéről Fazekas Mária, a 11. B részéről Bába Mária, a 11. V nevében pedig Oszicsánszki Edina mondott el, majd a végzős diákok elballagtak énekszóval az iskola épületétől a falu központjáig.

fzs-szcs-bj-szs