A máig fájó Trianon

Megemlékezés

2007. június 8., 10:00 , 334. szám

A magyar fájdalom versei és dalai címmel rendezett közös műsort június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának 87. évfordulója alkalmából a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban a beregszászi Petőfi Sándor Nyugdíjasklub és a színház gyermekstúdiója.

A mintegy 100 főnyi közönség előtt először a nyugdíjasklub kórusa lépett színpadra, s a két világháború közötti időszak népszerű műdalaiból adott elő egy tekintélyes csokorra valót. A korszak szellemiségét híven tükröző szerzemények felidézték a magyar nemzetnek az ország kétharmad részének elvesztése fölött érzett fájdalmát. A dalokat magyar költők korabeli versei fűszerezték a hálás közönség legnagyobb megelégedésére.

Az idősebbek után a fiatalabb generáció lépett színpadra. A beregszászi színház gyermekstúdiójának Vidnyánszky Éva rendezte Vereckét sírva című verses-zenés előadása mindenkit meggyőzhetett arról, hogy Trianon okán nem csupán, sőt, nem elsősorban a területi veszteségeket siratja a magyarság immár több mint nyolcvan éve, s hogy a nagyhatalmak akkori döntésének következményei máig élő sebként sajognak mindannyiunk lelkében. A nemzet igazságtalan szétdarabolása felett érzett fájdalom, az elszakított nemzetrészek lelkiekben és fizikailag egyaránt súlyos következményekkel járó tragédiája, a kisebbségben való megmaradás vagy beolvadás nap mint nap jelentkező dilemmája mind-mind megszólaltatott e felkavaró, s helyenként a felnőtteket is megszégyenítő mesterségbeli tudással előadott műsorban.

Az előadás során váratlanul erősen hangsúlyozódtak a határon túli magyarságnak az anyaország, a nemzet iránt érzett elkötelezettsége, a magyarság megvallásának fontossága, illetve sokszorosan felerősítve visszhangoztak az ezzel összefüggésben napjainkban megélt csalódások okozta lelki traumák. A sikertelen 2004. decemberi magyarországi népszavazás, a határon túli magyar kisebbségeknek anyaországi politikusok általi "megtagadása" e vidéken talán először fogalmazódott meg a publicisztikánál mívesebb formában.

pszv