2007. június 15.

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Senki sem szolgálhat két úrnak (Mt 6,24)

A mai szent evangélium komolyan figyelmeztet: "Senki sem szolgálhat két úrnak; mert vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy tiszteli az egyiket, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."

A mammon a pénz, a vagyon, amely bálvánnyá lesz. A pénzhajhászás teljesen igénybe veszi testünket, lelkünket, szellemünket, érzéseinket. Isten is, a mammon is egész embert igényel. A mammon rabszolgává alacsonyítja az embert, Isten viszont szabaddá teszi.

De mondhatja valaki: az élet nem olyan egyszerű, hogy kompromisszum nélkül manapság lehetne élni. Úgy vannak ezek a kompromisszumok, mint az a jámbor, falusi öregasszony, aki két gyertyát gyújtott egyszerre: egyiket Szent Mihály arkangyalnak, a másikat pedig az ördögnek, mondván - mindkettővel jóban kell lenni, mert nem tudja az ember, hogy hová kerül.

Vajon hány gyertyát égetünk? Gyertyát gyújtunk egyéni hiúságunk, karrierünk, kapzsiságunk, érzékieségünk előtt, de a gyertya Isten előtt nem ég!

Jézus parancsa nagyon is határozott: vagy-vagy! Azoknak szól a parancs, akik tévesen azt vélik, hogy mindenütt és minden viszonylatban lehetséges két különböző álláspont, két irány, két tevékenység.

Ez nem megy! Vagy ha megy, csak képmutatással, színleléssel, hazugsággal. Az ember Isten teremtménye, Tőle függ. Első feladata tehát Isten szolgálata. Ez alól a törvény alól senki és semmi nem menthet fel.

Voltaképpen mindenki rab, amint Gárdonyi oly szépen írja le az Isten rabjai című regényében. Az ember a pénz rabja, a kártya rabja, a hatalom rabja, az ital rabja, a nő rabja és most, a 21. században már a játékautomaták és a kábítószer rabja is. Az a boldog ember, aki az Isten rabja! Mert Istent megismerni igazi öröm, és Neki szolgálni boldogság.

Testvérek, két úrnak nem szolgálhattok! Csak Istent szolgáljátok!

Hrabár Tamás