Az országutak lovagjai

Motorostalálkozó

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Negyedszer került megrendezésre múlt szombaton Beregszászban a hagyományos motorostalálkozó. A városba közel hatvan vasparipás érkezett Munkácsról, Nagyszőlősről, Nyíregyházáról és Ungvárról, hogy találkozzanak beregszászi barátaikkal.

Az első motorkerékpárok déltájt dübörögtek végig a városon, majd kisvártatva egyre több BMW, Harley Davidson, Suzuki és egyéb márkájú motorkerékpár érkezett a találkozó színhelyére, az Oázis parkba, ahol helybeli társaik és a szép számban egybegyűlt érdeklődők - köztük számtalan gyerek - fogadták őket. A motorosok szívesen válaszoltak a kérdésekre, beszéltek a járműveikről és kalandjaikról. A legnagyobb érdeklődés Homoki Ádám nagyszőlősi motoros saját építésű Adam Trike névre keresztelt háromkerekű, narancssárga színben pompázó motorkerékpárját övezte, mely az egyik, ha nem a legszebb jármű volt a találkozón. A járgány mellett sokan lefotóztatták magukat, Ádám pedig alig győzött válaszolni az érdeklődők kérdéseire. Délután a motorcsodák a nyergükben feszítő motorosokkal dübörögve vonultak végig Beregszász és a környező települések utcáin, majd visszatértek a találkozó színhelyére, ahol kezdetét vette a népünnepély motoros módra.

Kihasználva a találkozó által nyújtott alkalmat, aziránt érdeklődtünk, mi újság a motorosoknál. Homoki Ádámnak régi álma teljesült azzal, hogy nagy erőfeszítések és anyagi ráfordítások árán végre elkészítette az általa megálmodott háromkerekűt, melynek farában egy Volkswagen "bogár" motor dohog. Ádámnak, akinek kiskorától szenvedélye a motorozás, mindig saját építésű vagy általa átalakított motorkerékpárjai voltak, melyek közül kétségtelenül az Adam Trike-ra a legbüszkébb. A nagyberegi Kepics János motorgyűjteményéből ezúttal egy külsőleg átalakított Dnyipro-11 márkájú vasparipával érkezett a találkozóra. Elmondta, hogy szenvedélyes motorkerékpár-gyűjtő, és az eddigi hat gépből (többek között Harley Davidsonból) álló "kollekcióját" a jövőben újabb "kétkerekű" ékszerekkel szeretné gyarapítani. Nyolcéves kisfiával együtt érkezett a beregszászi motorostalálkozóra Kotubej Valerij beregszászi résztvevő. Az olvasó azt gondolná, hogy a gyerek a papa előtt vagy a háta mögött ült, ám ez korántsem így volt - maga vezette az Amerikából hozott gyermek-motorkerékpárt. A kis Valerij imád motorozni és nagyon örül annak, hogy saját maga vezethet egy motorkerékpárt, még ha az mini is.

Baráth József